У Німеччині почався процес над 100-річним колишнім ССівцем

У Німеччині почався процес над 100-річним колишнім ССівцем

Укрінформ
У Бранденбурзі-на-Гавелі в четвер розпочався процес над колишнім охоронцем СС концтабору «Заксенгаузен».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на RND.

Підсудного Йозефа Ш. обвинувачують в співучасті у вбивстві 3518 ув’язнених у період з 1942 по 1945 рік. Згідно судовим документам, він «свідомо і охоче надавав допомогу жорстокому та підступному вбивству тисяч в’язнів табору».

Процес проходить у спортивному залі тюрми Бранденбурга за посилених заходів безпеки. Усі учасники, нащадки жертв,спостерігачі повинні були пройти через рамки та обшук. Спостерігачам і журналістам також заборонено було вносити комп’ютери та мобільні телефони до зали.

Колишній ССівець тримає мовчання. Захисник чоловіка заявив, що його підзахисний не хоче коментувати звинувачення.

Читайте також: У Німеччині судитимуть 100-річного колишнього охоронця концтабору

Віцепрезидент Міжнародного Комітету «Аушвіц» Крістоф Гойбнер висловив розчарування мовчанням підсудного після закінчення першого дня суду. «Під час зачитування обвинувального документа підсудний не виявляв ніяких емоцій», - сказав Гойбнер.

За його словами, процес над колишнім охоронцем є надзвичайно важливим для родичів, які не обов’язково хочуть, щоб «обвинувачений потім опинився у в’язниці або якось страждав, але щоб він постав перед німецьким судом і отримав вирок, який також є вироком від імені багатьох вбитих».

Очікується, що судовий процес триватиме до початку січня.

Через концентраційний табір «Заксенгаузен» пройшли в період між 1936 і 1945 роками більше 200 тисяч людей, не дожили з них до звільнення, за деякими даними, половина.

Останнім часом, як повідомлялось, у Німеччині пройшли кілька процесів проти колишніх співробітників нацистських концтаборів. Зокрема, паралельно проходить суд над колишньою секретаркою концтабору «Штутгоф», якій наразі 96 років.

Фото: RND

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-