Штати і Японія вважають, що Георгієва має піти з посади глави МВФ – Financial Times

Штати і Японія вважають, що Георгієва має піти з посади глави МВФ – Financial Times

Укрінформ
США і Японія вважають, що Крісталіна Георгієва має скласти повноваження директорки-розпорядниці МВФ після того, як розслідування WilmerHale встановило зловживання нею службовим становищем у 2017 році на посаді глави Світового банку.

Про це повідомляє в понеділок Financial Times із посиланням на джерела, близькі до обговорень у керівництві Фонду, передає Укрінформ.

«24 члени Виконавчої ради МВФ розділені на два табори: на одному боці – США та Японія, два найбільших акціонери Фонду, на іншому – Франція, Німеччина, Італія й Велика Британія, які висловлюють більшу підтримку, приєднавшись до Китаю та Росії»,- зауважується в повідомленні.

Прихильники Георгієвої у якості головного аргументу наводять її реакцію на пандемію. Її критики наголошують, що слід зосередитися на висновках розслідування юридичної компанії WilmerHale, а не на досягненнях Георгієвої на чолі МВФ. Вони кажуть, що ці звинувачення ставлять під загрозу як Світовий банк, так і МВФ як установи, що формують економічні прогнози за «золотим стандартом».

Читайте також: Підготовка меморандуму з МВФ закінчиться сьогодні-завтра – Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, компанія WilmerHale провела розслідування ситуації щодо публікації Світовим банком у 2017 році хибних результатів рейтингового дослідження на користь Китаю. У висновках зазначалося, що Крісталіна Георгієва, на той час керівниця Світового банку, вчинила «невиправданий тиск» на персонал установи, аби змінити дані в рейтинговому звіті Doing Business щодо КНР. Юристи стверджували, що Георгієва вимагала підвищити рейтинг бізнес-клімату Китаю у той час, як Світовий банк шукав підтримки з боку Пекіна з метою значного збільшення капіталу.

Минулого місяця Світовий банк оголосив, що припиняє публікацію щорічної рейтингової доповіді Doing Business, у якій оцінювалися умови для ведення бізнесу в різних країнах. Таке рішення, за офіційною версією, ухвалене у зв'язку з помилками, виявленими у попередніх звітах.

Минулої п’ятниці й неділі Виконавча рада МВФ провела слухання Георгієвої і представників компанії WilmerHale по цій справі. Як підкреслили в пресслужбі Фонду в неділю, «рада досягла значного прогресу у своїй оцінці з метою завершення розгляду цього питання ближчим часом». При цьому наголошувалося, що Виконавча рада МВФ послідовно виступає за ретельний, об’єктивний та своєчасний розгляд.

Тим часом у понеділок у Вашингтоні розпочинається одна з найбільш масштабних подій для міжнародного фінансового світу – Збори МВФ і Світового банку, яка збирає керівників урядів, центробанків багатьох країн. В умовах карантинних обмежень ці зустрічі відбуваються здебільшого у віртуальному форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-