Верховний суд Нідерландів скасував виплату Росією $50 мільярдів ексакціонерам ЮКОСу

Верховний суд Нідерландів скасував виплату Росією $50 мільярдів ексакціонерам ЮКОСу

Укрінформ
Верховний суд Нідерландів скасував рішення Апеляційного суду Гааги про виплату Росією 50 млрд. доларів колишнім акціонерам ЮКОСу і відправив його на повторний розгляд до суду Амстердама.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на рішення суду.

«У 2020 році Апеляційний суд у Гаазі залишив у силі арбітражне рішення від 2014 року, в якому Російській Федерації було наказано виплатити компенсацію в розмірі близько $50 млрд трьом (колишнім) основним акціонерам нафтової компанії ЮКОС. Сьогодні Верховний суд скасував остаточне рішення апеляційного суду, а також попереднє рішення суду», — йдеться в ньому.

Читайте також: Колишня структура ЮКОСу відсудила у Росії $5 мільярдів у Міжнародному арбітражі

Верховний суд задовольнив одну з підстав для апеляції Російської Федерації. Він вважає, що з процесуальних причин Апеляційний суд Гааги помилково проігнорував аргумент Російської Федерації про те, що акціонери, ймовірно, здійснили шахрайство в арбітражній процедурі.

Справа була передана до Апеляційного суду Амстердама для перегляду і ухвалення рішення з цієї підстави.

Інші підстави були відхилені. Це стосується, зокрема, скарг РФ на тлумачення положень договору, на яких арбітражний суд обгрунтовував свою юрисдикцію, і скарги про те, що арбітражний суд не виконав свій мандат.

Читайте також: У Москві пройшли обшуки у пов'язаних з Ходорковським структурах

Як повідомлялося, в липні 2014 року третейський суд у Гаазі визнав експропріацією дії Росії стосовно ексвласників компанії ЮКОС, оголошеної банкрутом 2006 року. У 2015 році окружний суд Гааги скасував це рішення. У лютому нинішнього року Апеляційний суд Гааги знову задовольнив скаргу ексакціонерів. Росія оскаржила рішення суду в травні, а в жовтні під час попереднього розгляду попросила призупинити його виконання. Претензії до Росії висунули Group Menatep Limited - Hulley Enterprises, Yukos Universal Limited і Veteran Petroleum Ltd.

У грудні 2020 року Конституційний суд Росії прийняв ухвалу, в якій фактично дозволив уряду РФ не виконувати рішення міжнародного арбітражу в Гаазі про виплату багатомільярдних компенсацій акціонерам ЮКОСу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-