Міграційна криза: ЄС ухвалив нові критерії санкцій проти режиму Лукашенка

Міграційна криза: ЄС ухвалив нові критерії санкцій проти режиму Лукашенка

Укрінформ
Рада ЄС розширила правову основу для застосування санкцій, включивши в неї як підставу для обмежувальних заходів дії зі сприяння незаконному перетину кордонів ЄС, що дасть змогу притягнути до відповідальності режим у Білорусі за провокації з мігрантами.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ. 

«Рада ЄС сьогодні внесла зміни до режиму санкцій з огляду на ситуацію на кордонах ЄС із Білоруссю, щоб мати змогу відповісти на використання білоруським режимом людей як інструментів для досягнення політичних цілей. Доповнення… розширюють перелік критеріїв, за яких можуть прийматися певні рішення. Віднині ЄС може спрямовувати санкції проти осіб та установ, які організують або беруть участь у діях режиму Лукашенка, що створює умови для незаконного перетину зовнішніх кордонів ЄС», - йдеться у повідомленні.

Рішення прийнято на розвиток резолюції Європейської ради від 21-22 жовтня, в якій європейські лідери заявили про неприйнятність будь-яких спроб третіх країн використовувати мігрантів для досягнення політичних цілей та засудили всі гібридні атаки на зовнішні кордони Євросоюзу.

Як повідомлялося, з жовтня 2020 року ЄС ухвалив чотири пакети обмежувальних заходів у зв’язку із ситуацією в Білорусі, зокрема у відповідь на репресії, що були розгорнуті в країні після сфальшованих президентських виборів у серпні 2020 року.

Санкції ЄС проти режиму Білорусі передбачають заморожування активів та заборону на подорожі для 166 осіб, включаючи самого Лукашенка та його найближче оточення. Санкції поширюються і на 15 установ, що передбачає заморожування активів та заборону надання цим організаціям будь-якої фінансової підтримки з боку установ або осіб Євросоюзу.

Крім того, після силового захоплення білоруською владою цивільного латака Ryanair у травні ЄС заборонив польоти та доступ до європейських аеропортів для всіх авіаційних перевізників Білорусі.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею триває із серпня. Польща, а також Литва та Латвія звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

На минулому тижні великі групи мігрантів намагалися прорватися через кордон з Білорусі до Польщі, але ці спроби було унеможливлено.

Польський кордон нині захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських. У неділю, 14 листопада, польські прикордонники зафіксували дії, що свідчать про підготовку білоруською стороною силового прориву кордону мігрантами. Зокрема, мігранти починають розбирати намети біля кордону, вони отримують від білоруської сторони інструкції, інвентар, перцевий газ.

Польща планує збудувати до середини наступного року на кордоні з Білоруссю загородження висотою понад 5 метрів.

Україна також посилює кордон із Білоруссю і направляє туди додатково 8,5 тисячі військових.

За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, в Білорусі вже перебуває близько 15 тисяч мігрантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-