Білоруському народові бракує історичної пам'яті - Алексієвич

Білоруському народові бракує історичної пам'яті - Алексієвич

Укрінформ
Нобелівський лауреат, письменниця з Білорусі Світлана Алексієвич вважає, що білоруському народу бракує історичної пам'яті для формування політичної нації.

Про це вона сказала в інтерв'ю мінському Euroradio, яке віднедавна через політичні переслідування стало мовити з Польщі.

Письменниця відзначили, що білоруси здійснили спробу відродження, і під час вуличних акцій у них у свідомості "випливли і прапор, і "Живе Білорусь!". Однак, за її словами, для формування політичної нації цього недостатньо.

"Ми справді запізніла нація, подобається це комусь чи ні. Ми дуже багато втратили часу, багато втратили найкращих людей. За ці 30 років люди стали їздити, стали бачити світ. Люди стали думати: "А хто я?" Кожен із нас - накопичення роду, накопичення загальної колективної пам'яті. І тут, зрештою, це вистрілило. Інакше не було б стільки людей, не було б цього прапора. Я досі пам'ятаю той прапор, який несли дорослі та діти", - зазначила Алексієвич, маючи на увазі національний біло-червоно-білий прапор, заборонений режимом Лукашенка.

На її думку, білорусам слід формувати власну національну свідомість, вивчаючи минуле через книжки та архіви - інакше влада й надалі експлуатуватиме "селянську психологію".

"Нам, на жаль, нема на що спертися. А якщо і є, то воно десь заховано в архівах, у книгах, які народ не читає. 30 років ми цього не робили, більшість людей жила - і їх це не займало. Тому всьому потрібен час, усього треба вчитися", - підсумувала Алексієвич.

Як повідомлялося, у серпня 2020 року в Білорусі спалахнули протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушувала народні протести, вдаючись до судового переслідування опозиції та громадських активістів, репресій, тортур і навіть вбивств людей, котрі чинили спротив диктатурі.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка, який тримається при владі за підтримки Кремля.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-