У Відні на мітинг проти обов’язкової COVID-вакцинації вийшли більш як 40 тисяч людей

У Відні на мітинг проти обов’язкової COVID-вакцинації вийшли більш як 40 тисяч людей

Фото
Укрінформ
У столиці Австрії Відні в суботу відбулася низка мітингів проти карантинних обмежень і рішення уряду про обов’язкову вакцинацію від коронавірусу.

Як передає кореспондент Укрінформу, найчисленніша акція протесту відбулася на центральній площі Гельденплатц, неподалік офісів президента та канцлера.

За даними поліції, у мітингах, яких було заявлено понад 20, взяли участь близько 44 тис. осіб.

ЗМІ повідомляють, що багато мітингувальників прибули до столиці з регіонів – попри чинні обмеження на вихід із дому.

Найбільше противників вжитих урядом заходів для боротьби з коронавірусом зібралося на Гельденплатц. Перед ними виступив лідер правопопулітської та проросійської "Австрійської партії свободи" Герберт Кікль та інші функціонери політичної сили. Кікль у різко розкритикував політику уряду у період пандемії, зокрема локдаун та обов’язку вакцинацію, і закликав до продовження "боротьби".

Після цього колона мітингувальників з банерами у супроводі поліції пройшла по центральній вулиці Рінгштрассе, скандуючи гасла під бій барабанів та свистки. Більшість гасел та банерів були спрямовані проти обов'язкової вакцинації від коронавірусу.

Загалом протести у Відні пройшли мирно. Поліція реагувала на порушення складанням протоколів на використання піротехнічних засобів та нехтування вимогою носіння масок. Також відомо про затримання чотирьох агресивних мітингувальників.

Масові акції протесту проти карантинних обмежень і наміру уряду запровадити обов’язкову вакцинацію проходять у Відні другу суботу поспіль. Минулого разу протестувати на вулиці столиці також вийшло близько 40 тис. осіб.

З метою стримування поширення коронавірусної інфекції федеральний уряд Австрії запровадив з 15 листопада обмеження на вихід із дому для невакцинованих від коронавірусу. З 22 листопада почав діяти загальнонаціональний локдаун на всій території країни. Під час карантину залишати помешкання можна лише з певних причин, як-от робота та освіта, купівля продуктів, використання медичних та адміністративних послуг, відпочинок на свіжому повітрі неподалік місця проживання. Заклади громадського харчування та роздрібної торгівлі (за винятком магазинів першої необхідності), заклади культури тимчасово припинили роботу.

Загальнонаціональний локдаун завершиться 12 грудня, однак залишаться в силі обмеження для осіб, які ще не вакцинувалися від COVID-19 – щодо них діятимуть і далі обмеження виходу з дому, допуску у ресторани, готелі, перукарні тощо.

Крім того, федеральний уряд та очільники федеральних земель Австрії домовилися про запровадження в країні з 1 лютого 2022 року обов’язкової вакцинації проти COVID-19. Наразі політичні сили та експертне середовище працюють над відповідним законопроєктом.

Фото: APA/FLORIAN WIESER

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-