Ефіопські бойовики відбили місто зі спадщини ЮНЕСКО в урядових сил

Ефіопські бойовики відбили місто зі спадщини ЮНЕСКО в урядових сил

Укрінформ
Повстанці з Фронту Визволення Народу Тиграю (ФВНТ) відвоювали місто Лалібела на півночі Ефіопії через 11 днів після того, як його зайняли урядові війська.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian із посиланням на свідчення місцевих мешканців.

Повідомляється, що наразі бої за місто завершилися, і бійці ФВНТ повністю контролюють Лалібелу. Співрозмовники The Guardian відзначають, що багато місцевих мешканців покинули місто, боячись помсти з боку повстанців. ЗМІ відзначає, що у місті майже немає зв’язку, а також до нього немає доступу в журналістів.

Тим часом у ФВНТ підтвердили, що вони здійснили масштабну контратаку в регіоні, зокрема, зайняли трасу між містами Гашена та Лалібела. Уряд Ефіопії поки не прокоментував цю заяву. Раніше прем’єр-міністр країни Ахмед Абій заявляв, що сили уряду повернули під свій контроль низку стратегічних пунктів у регіонах Афар та Амхара, включаючи декілька раніше захоплених повстанцями міст.

Місто Лалібела розташоване на 400 кілометрів на північ від Аддис-Абеби. У ньому містяться 11 середньовічних печерних монастирів, висічених у скелях. Ці пам’ятки місцевої християнської культури були одним із найпривабливіших туристичних місць країни. Також Лалібела, яка в Середньовіччі була столицею Ефіопії, включена до списку спадщини ЮНЕСКО.

ЗМІ відзначає, що конфлікт в Ефіопії триває вже більше 13 місяців. Зазначається, що протягом війни загинули тисячі людей, ще 2 мільйони були змушені шукати нові домівки, а сотні тисяч опинилися під загрозою голоду.

Як повідомляв Укрінформ, правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) оприлюднила звіт, згідно з яким повстанці з ФВНТ стратили декілька десятків цивільних мешканців у двох захоплених містах в Ефіопії.

Фото: getty images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-