Кожна країна має право сама визначати свою зовнішню політику - Євросоюз

Кожна країна має право сама визначати свою зовнішню політику - Євросоюз

Заява
Укрінформ
Євросоюз підтверджує право кожної суверенної держави вільно обирати курс своєї зовнішньої політики та визначати пріоритети у сфері безпеки.

Про це йдеться у заяві Євросоюзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми підтверджуємо право кожної суверенної держави вільно обирати курс своєї зовнішньої політики та політики безпеки, як це закріплено в Гельсінському заключному акті та Паризькій хартії", - йдеться у заяві.

ЄС глибоко занепокоєний погіршенням безпекової ситуації навколо України, у тому числі через нарощування Росією військ поблизу кордону та в тимчасово окупованому Криму.

"Ми закликаємо Росію здійснити деескалацію, використовувати дипломатичні канали та дотримуватися наявних механізмів відповідно до Віденського документа стосовно прозорості нерегулярних переміщень її військових сил. Будь-яка дестабілізуюча поведінка чи ворожа риторика є неприйнятними", - зазначається у заяві.

Її автори також указали, що під час засідання Ради ЄС у закордонних справах 13 грудня усі члени Євросоюзу чітко заявили, що будь-яка подальша агресія проти України матиме істотні наслідки та високу економічну ціну для Росії. "У цьому плані ми будемо тісно координувати свою діяльність з нашими трансатлантичними партнерами та однодумцями", - додали в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, на початку грудня в МЗС РФ заявили, що Росія наполягає на конкретних термінах вироблення правових гарантій нерозширення НАТО на схід.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив рішення союзників про майбутнє членство України в Північноатлантичному альянсі та наголосив, що Росія не має права вето в цьому питанні.

В адміністрації президента США заявили, що не прийматимуть будь-яких спроб Росії провести "червоні лінії" для розширення НАТО на схід, та підтвердили прихильність принципам, відповідно до яких кожна країна сама визначає пріоритети власної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-