Російські погрози Україні штовхають Австрію в НАТО – політолог

Російські погрози Україні штовхають Австрію в НАТО – політолог

Укрінформ
Російські військові погрози Україні вже примусили такі нейтральні країни, як Швеція та Фінляндія, замислитися над забезпеченням своєї безпеки та членством у НАТО, і Австрії також слід не залишатися осторонь, а приєднатися до цього оборонного альянсу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це пише австрійський політолог та економіст Гюнтер Фелінгер у своїй статті "Чому Австрія тепер має вступити в НАТО", опублікованій у провідній австрійській газеті Die Presse.

"Політичний митець Себастіан Курц оголосив США стратегічним партнером, дозволив створити офіс зв’язку НАТО у Відні та приєднався до програми ЄС PESCO, а австрійський генерал зараз очолює оборонний комітет ЄС. Однак цього було недостатньо, щоб розпочати дискусію щодо НАТО. Нині настав час завершити західну інтеграцію Австрії та вступити до НАТО", - йдеться у матеріалі.

Читайте також: Штати розгортатимуть додаткові сили в Європі за рішенням НАТО – Білий дім

Автор зазначає, що "ескалація Росії проти України сколихне всю Європу". "І Австрія не зможе ховатися за державним договором 1955 року, нав’язаним Радянським Союзом, і виправдовуватися нейтралітетом. У ЄС не можна бути нейтральним у разі нападу. Хоча Україна лише асоційована з ЄС, але напад і вимоги Росії спрямовані безпосередньо проти нас усіх – проти ЄС, НАТО, вільної Європи. Австрія може ховатися від цього, продовжуючи далі виборювати прихильність і газ Путіна та удавати, що Європа стосується лише інших", - йдеться у статті.

На переконання політолога, нав’язаний Австрії нейтралітет у 1955 році був вимушеною необхідністю, однак "після розпаду Радянського Союзу у 1991 цей нейтралітет не був ані необхідним, ані корисним, а лише прикриттям для антиамериканізму, а зі вступом до ЄС і взагалі втратив сенс".

Читайте також: Австрія не виключає ізоляції Росії від платіжної системи SWIFT у разі вторгнення в Україну

Автор зазначає, що, попри російську агресію проти України, перед Путіним у Відні "розстеляють червону доріжку" в очікуванні на вигідну співпрацю у газовій сфері. За його словами, Австрія та Угорщина наразі є "останніми бастіонами Путіна в ЄС". "Сталінський план створення нейтрального поясу в Центральній Європі все ще приносить свої плоди. А російський газ робить декого у Відні багатим. І кого хвилює Європа, мир чи клімат у Сибіру, ​​коли йдеться про російські гроші та золото? Путін точно не буде задоволений, якщо навіть лояльна Австрія зараз пригрозить вступом до НАТО. Але дивно, що ми навіть не наважуємось обговорювати цей вступ до НАТО", - йдеться у матеріалі.

На переконання австрійського політолога, чіткою відповіддю на ультиматуми Росії має бути запевнення в тому, що "розширення НАТО та ЄС триватиме доти, доки в Європі є країни, які хочуть приєднатися".

"Австрії треба вже зараз проводити дискусію щодо членства в НАТО і, за умови ідеального розвитку подій, у 2024 році разом з Косовим та Боснією, Україною та Грузією приєднатися до НАТО. Сподіваюся, Швеція, Фінляндія, Ірландія, Мальта та Кіпр також знайдуть свій шлях до НАТО, як і Молдова та Сербія колись приєднаються до НАТО. Щоб бути спільно сильними та готовими забезпечити міцний мир у Європі. Якщо для нас важливий мир, то ми маємо вступити в НАТО, тому що НАТО забезпечує мир в Європі", - йдеться у статті.

Читайте також: Вступ України до НАТО підтримують 64% українців

Як повідомляв Укрінформ, раніше федеральний міністр внутрішніх справ Австрії Александер Шалленберг назвав абсурдними заяви Росії про те, що вона відчуває себе в небезпеці через розширення НАТО на схід. Він вказав на те, що саме російські війська, а не сили країн НАТО вторглися в грузинські Осетію та Абхазію, молдавське Придністров’я та українські Донбас і Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-