Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Будапешт прокидається

Будапешт прокидається

Укрінформ
Як завжди, у суботу, на центральних вулицях Будапешту лунала українська мова та майоріли українськи прапори

Громадяни України знову вийшли на акцію протесту проти роССійської агресії та у пам’ять українців вбитих та закатованих варварами з роССії.

Марш та мітинг мали особливість – чи не вперше до організації та участі долучилися кілька сот угорців! Серед них - як звичайні угорські дівчата, які допомагали з плакатами, так і угорські культурні і політичні діячі. Вони несли угорські прапори та «вбитих» немовлят. Це вражало мешканців міста та туристів. Але більш важливим було те, що вони скандували угорською мовою «Ми разом з вами!».

Мабуть вперше за багато років на цьому мітингу солідарності його угорські учасники згадали, як роССійська армія задавила угорську  революцію 1956 року. Ті події, сказав один громадян Угорщини, показали «що означає, коли Кремль втручається у внутрішні справи вільної країни, нав’язуючи свою волю демократичній країні. Україна тепер, у 2022 році, проходить через подібне ще з більшою кров’ю, із ще більшою кількістю невинних жертв».

Символічним було місце проведення мітингу – площа Жертв всього в декілька сотен метрів від будівлі угорського парламенту. А на площі стоїть пам’ятник жертвам комуністів, яких привела до влади роССійська/радянська зброя.

Угорці, які виступали на мітингу наголошували, що треба прокидатися, «настав наш час показати світу, довести собі, що в Будапешті є багато тих, хто однозначно засуджує російську агресію, жорстокість та вбивство мирного населення, виступити за суверенітет і територіальну цілісність України.»

І тому мітинг відкрився виконанням чудово-потужних гімнів двох країн – Угорщини та України.

І тому і українці, і угорці після кожного виступу голосно вигукували -  «Ми разом з вами!»

Але є в Будапешті й такі, що підтримують путлера та агресію проти України, впевнені у тому, що саме США почали війну, вважають антирССійські санкції «надмірними». У виступах повторювали роССійськи пропагандистські штампи про «бойових качок», американські лабораторії в Україні та інше.

Російському посольству, сказав мій знайомий угорець, вдалося зібрати всіх політичних неадекватів Будапешта. Й набралося їх майже 100 осіб. Це є «перемогою» по-роССійські.

Вони зібралися біля пам’ятника радянськи воїнам-визволителям (тим самим осквернивши його), який стоїть біля Посольства США, пам’ятників  президенту США Дж.Бушу (старшому) та генералу США Гаррі Хілл Бандгольцу (він захистив узеї Будапешта від пограбування після 1-ї Світової війни).

Тому, мабуть, і було  небагато послідовників рашизму на своєму зборище – боялися американського оточення.

Й що цікаво – поліція не заважала приєднуватися до маршу та мітингу солідарності. А для того, що хоча б попасти на площу Свободи, де зібралися рашисти, треба було обійти не один квартал, оскільки правоохоронці перекрили практично всі вулиці до площі. Поліція розуміла, що від учасників такого мітингу можна очікувати будь-яких провокацій.

За даними поліції участь в спільній українсько-угорській акції взяло участь майже тисяча громадян України та Угорщини.

Про мітинг розповіли чимало угорських ЗМІ, чого раніше не було, а  більшість угорців відсторонено сприймала війну в Україні. Але Будапешт та його мешканці почали розуміти небезпеку російської агресії і для них. Та прокидаючись починають діяти.

Саме тому цей суботній мітинг став дійсно важливою подією – він продемонстрував підтримку угорськими громадянами нашої боротьби проти роССійських загарбників за свободу та незалежність.

І так важливими для нас, українців, були слова угорців «Ми разом з вами!

Володимир Цибульник

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-