Демократизація росії можлива лише після військової поразки – Рау

Демократизація росії можлива лише після військової поразки – Рау

Укрінформ
Як свідчить російська історія, шлях росії до лібералізації та демократизації проходить лише через військові поразки.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час свого виступу на Бледському стратегічному форумі (м. Блед, Словенія).

"Усі ми, особливо ті, хто межує з росією, хотіли б мати демократичного, ліберального, передбачуваного сусіда, який дотримується правил. І фундаментальне питання – як зробити росію таким сусідом? Якщо подивитися на російську історію, то шлях до лібералізації та демократизації проходив двічі після військової поразки: після російсько-японської війни була революція 1905 року, і також після поразки в Афганістані була "перестройка", - заявив Рау.

За словами глави МЗС Польщі, це – єдиний шлях, як зробити російський політичний дискурс "живим, креативним та конструктивним".

Він також наголосив, що загарбницька війна рф проти України поставила під сумнів подальше існування основних цінностей у вільному світі – індивідуальних свобод, людської гідності, прав людини, національної незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності та ін.

"І це – екзистенційна проблема для усіх нас, хто погодився щодо цих цінностей. Адже вони знаходяться на вершині базованого на правилах порядку. Це – наші стандарти життя", - заявив Рау.

Польський міністр наголосив, що українці зараз захищають ці цінності і їх потрібно підтримати. "І зараз українці – це ті, хто захищає, ці цінності, з величезною рішучістю та героїзмом. З величезною рішучістю. І я думаю, що ми маємо з такою ж рішучістю допомагати їм захистити себе, але й також наші цінності", - заявив Рау.

Крім того, як додав глава польського МЗС, Україна має бути якнайшвидше прийнята до ЄС на знак визнання цих героїчних дій українців.

"Також у знак визнання героїчних дій українців треба якнайшвидше прийняти їх членство у Європейському союзі. І це – та рішучість, яку ми маємо продемонструвати українцям у ці дні. Інакше ми станемо наступним об’єктом атаки росіян", - заявив він.

Читайте також: Шалленберг про реакцію на окупацію Криму: Ми, напевно, були наївними

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Фото: EPA/TOMS KALNIN

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-