Підрив «Північних потоків» здійснили російські диверсанти - експерт

Підрив «Північних потоків» здійснили російські диверсанти - експерт

Укрінформ
Підрив «Північних потоків» здійснила росія, яка в такий спосіб хотіла уникнути штрафів за те, що відмовляється постачати газ в ЄС, уникнути швидкої націоналізації газогонів з боку ЄС та мобілізувати власний електорат.

Про це в коментарі програми Украінфому “Насправді” заявив експерт з військових та енергетичних питань, капітан 1 рангу, заступник начальника штабу ВМС України 2004-2020 роках Андрій Риженко.

«Підрив підводних газогонів Північний потік — 1 та Північний потік — 2 здійснила російська федерація. Характер пошкоджень газогонів досліджували країни Данії та Швеції, які мають відповідний персонал на сейсмологічні станції. Їхні висновки, що це була диверсія, на здійснення якої знадобилося  приблизно 100 кілограмів тринітротолуол (тротилу — ред.) для кожного газогону. Захід переконаний, що для цього є і мотивація і засоби у росії», - зазначає експерт.

Читайте також: Міністри оборони скандинавських країн вважають диверсією вибухи на Nord Stream

За словами Риженко, рф відмовилася постачати газ по законтрактованих обсягах: «Але коли йдеться про контракт, то політичні рішення не працюють. Європейці у випадку припинення постачання могли б вимагати у Газпрому мільярдних компенсацій. Тому підрив це спосіб уникнути штрафів».

«Інший мотив – показати, хто в домівці господар, налякати Європу. Хоча Німеччина майже на 90% наповнила сховища і серйозної загрози дефіциту немає. І третій мотив, оскільки рф каже, що вона воює із колективним Заходом, то ця диверсія додасть картинки для внутрішньої мобілізації проти «підступного» Заходу. І останній мотив. Оскільки розглядалася думка націоналізації «Північних потоків», то росія могла це зробити з міркувань «то не дістанься ж ти нікому», - зауважує експерт.

Читайте також: На Nord Stream стався вибух потужністю близько 700 кг у тротиловому еквіваленті

Колишній заступник начальника штабу ВМС України також розповів, що у цьому районі часто бачать російські кораблі. Саме такі вибухи могли бути організовані підводними диверсантами.

«У рф є структура – «Главное управление глубоководных исследований», це люди, які можуть проводити такі робити на великих глубинах (до 6 км), а газогони знаходилися на глибині вісімдесят метрів. У цієї служби є і судна розвідники, і підводні човни різних класів. Саме цій службі належав глубоководний розвідницький човен «Лошарик», який загинув 2019 року!, - припустив Риженко.

Читайте також: Біля місць витоків газу з Nord Stream помітили російські кораблі – CNN

Відповідаючи на запитання про ймовірність ядерного удару, він сказав, що не вважає ймовірним удар по Запорізькій атомній станції.

«росіяни захопили станцію, і це допомагає путіну тримати образ примхливого хулігана, але навряд чи вони вдарять по станції, хоча б тому, що роза вітрів там чітко скерована в бік території рф. А щодо застосування тактичної ядерної зброї, я не виключаю, що вони готуються до її застосування. Але тут обнадіює реакція західних партнерів. США підняла свою авіацію, щоб відстежити запуск ракети, щоб перехопити її. Тож не впевнений, що її вдасться реалізувати. До того ж в ланцюгу прийняття рішень (санкціонування старту ракети) багато інших осіб та структур, які навряд чи будуть сліпо виконувати такий наказ», - сказав експерт.

Читайте також: Розрив Nord Stream може стати найбільшим в історії викидом метану - ООН

Повну версію розмови слухайте за посиланням.

Як повідомлялося, 27 вересня з’явилися повідомлення про три витоки на газопроводах «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2» - два на першому та один – на другому. Інцидент стався неподалік узбережжя Данії та збігся в часі з презентацією європейського проєкту «Балтійський потік», який дозволяє постачати з Норвегії до Польщі, через територію Данії, до 10 млрд кубометрів газу на рік.

Союзники по НАТО заявили, що інциденти на газопроводах «Північний потік» можуть бути наслідком актів небезпечного саботажу.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-