Європейський небесний щит: Німеччина приєдналася до створення спільної ППО

Європейський небесний щит: Німеччина приєдналася до створення спільної ППО

Укрінформ
Німеччина та ще 14 країн ЄС хочуть створити спільну систему ППО.

Про це повідомляє Sueddeutsche Zeitung, передає Укрінформ.

Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт підписала декларацію про так звану ініціативу Європейського небесного щита з колегами на полях зустрічі НАТО в Брюсселі.

У церемонії взяли участь представники Великої Британії, Словаччини, Норвегії, Латвії, Угорщини, Болгарії, Бельгії, Чехії, Фінляндії, Литви, Нідерландів, Румунії та Словенії.

За словами дипломатів, Естонія також хоче долучитися.

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Олаф Шольц уперше оголосив про проєкт наприкінці серпня. Спільна європейська система протиповітряної оборони буде дешевшою та ефективнішою, ніж кожна якби таку розвивали держави окремо. Німеччина, за словами канцлера, інвестуватиме значні кошти в протиповітряну оборону таким чином, щоб європейські сусіди могли взяти участь в ініціативі від самого початку.

Читайте також: Усі учасники Європейської політичної спільноти знають, що росія є агресором - Шольц

Німеччина, зокрема, зацікавлена ​​в системі протиракетної оборони Ізраїлю. Зважаючи на загрозливу ситуацію, Берлін вивчає можливість закупівлі систем «Стріла 3» (Arrow 3), яка використовується в Ізраїлі та є найвищим рівень багатоступеневої системи протиракетної оборони, здатної знищувати атакуючі системи озброєння на висоті більше кілометрів. Це збільшує захищену зону на землі та знищує боєголовки далеко від цілі.

Наразі Німеччина використовує ракету Stinger, яка запускається з плеча, для боротьби з літаками та гелікоптерами на близькій відстані. Система Patriot працює на середніх відстанях до висоти 30 кілометрів. Німеччина все ще має дванадцять пускових майданчиків - цього далеко не достатньо для захисту всієї країни. Коли справа доходить до захисту від балістичних ракет, які досягають великих висот на своїй траєкторії, кажуть, що Бундесвер має «дефіцит можливостей».

Слід зауважити, що Німеччина, за твердженням української сторони та ЗМІ, передала Україні першу з чотирьох систем ППО IRIS-T(німецькі офіційні джерела цього поки не підтверджують). Це новітня система, якої не має до цього часу на озброєнні Бундесверу.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-