ЄС призупиняє бюджетне фінансування для Угорщини на €6,3 мільярда

ЄС призупиняє бюджетне фінансування для Угорщини на €6,3 мільярда

Укрінформ
Постійні представники Євросоюзу погодили рекомендації для Ради ЄС щодо імплементації «механізму обумовленості» стосовно Угорщини, що передбачає призупинення бюджетного фінансування для цієї країни в сумі 6,3 млрд євро у зв’язку із недоліками у сфері верховенства права та відповідними ризиками для бюджету ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської ради.

«Ці рекомендації означають, що Комітет постійних представників, за наявності необхідної кваліфікованої більшості, рекомендує застосувати заходи для захисту бюджету Європейського Союзу від наслідків, що можуть потягнути порушення принципів верховенства права в Угорщині, стосовно державних закупівель, ефективності дій прокуратури та боротьби з корупцією в Угорщині. Бюджетний ефект такого призупинення дорівнює сумі у близько 6,3 млрд євро у бюджетних зобов’язаннях», – йдеться у документі.

Як зазначається, Угорщина здійснила зусилля з реалізації певних «лікувальних» заходів для усунення недоліків у верховенстві права, що були визначені Єврокомісією, але на цьому етапі такі зусилля визнані недостатньо ефективними.

Повідомляється, що такі заходи мають тимчасовий характер та можуть буди скасовані Радою ЄС, за поданням Європейської комісії, без втрат для бюджетного фінансування, якщо уряд Угорщини зможе виправити ситуацію протягом двох років.

Очікується, що остаточне ухвалення рішення Ради ЄС щодо застосування «механізму обумовленості» у випадку з Угорщиною за письмовою процедурою відбудеться вже 14 грудня.

Читайте також: Україна матиме проблеми з Угорщиною під час перемовин щодо вступу до ЄС і НАТО - Клімкін

Як повідомлялося, 18 вересня 2022 року Єврокомісія ухвалила пропозиції для розгляду на рівні Ради ЄС щодо заходів захисту бюджету ЄС у зв’язку із порушенням принципів верховенства права в Угорщині.

Регуляторні правила ЄС щодо «механізму обумовленості» бюджетного фінансування дотриманням верховенства права та європейських правових норм набули чинності з 1 січня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-