Китай і В’єтнам домовилися пришвидшити пошук шляхів вирішення морських спорів

Китай і В’єтнам домовилися пришвидшити пошук шляхів вирішення морських спорів

Укрінформ
Китай і В’єтнам домовилися активізувати пошук довгострокового вирішення спорів у Південнокитайському морі та утримуватись від дій, які можуть призвести до ескалації і зіткнень на морі.

Про це йдеться у спільній заяві двох країн за результатами візиту голови КНР Сі Цзіньпіна до Ханоя, текст якої опублікувало МЗС Китаю, передає Укрінформ.

Згідно з документом, лідери двох країн «провели поглиблений і відвертий обмін думками з морських питань», наголосивши на необхідності збереження миру і стабільності в Південнокитайському морі та регіоні в цілому.

«Обидві сторони погодилися… продовжувати консультації на всіх рівнях, щоб прискорити пошук довгострокового рішення, яке буде взаємоприйнятним і відповідатиме угоді про основні принципи врегулювання морських питань між Китаєм і В’єтнамом, а також міжнародному праву, включаючи Конвенцію ООН з морського права», - йдеться у заяві.

Дві країни заявили про готовність продовжувати комплексну та ефективну реалізацію Декларації про поведінку в Південнокитайському морі (ПКМ), а також укласти Кодекс поведінки в ПКМ на основі консенсусу всіх причетних країн.

Вони також домовилися утримуватись від дій, які можуть ускладнити ситуацію або загострити суперечки, і спільно підтримувати морську стабільність.

Шляхи врегулювання морських спорів стали одним із центральних питань дводенного візиту Сі та його зустрічей із в’єтнамськими лідерами.

При цьому китайська сторона наполягала на тому, що такі спори стосуються лише Китаю і В’єтнаму, а їх вирішення залежить лише від Пекіна і Ханоя та не допускає втручання третіх країн, під якими міститься завуальований натяк на Сполучені Штати.

Читайте також: Філіппіни пропонують розробити правила поведінки в Південнокитайському морі без участі КНР

Китай висловлює претензії майже на всю акваторію Південнокитайського моря і називає своєю суверенною територією морські районі, архіпелаги й рифи у виключних морських зонах (в радіусі 200 морських миль) не лише В’єтнаму, а й Малайзії та Філіппін.

Пекін ігнорує інтереси сусідніх країн і рішення Міжнародного суду ООН у Гаазі від 2016 року, яким усі його претензії визнані безпідставними.

Як повідомляв Укрінформ, кораблі берегової охорони Китаю минулими вихідними застосували водомети й перешкодили філіппінським суднам доставити пальне та продовольство до рибалок та віддаленого форпосту армії Філіппін у спірних водах Південнокитайського моря.

 Фото: Global Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-