Основні африканські заводи з виробництва какао припинили або скоротили переробку какао-бобів
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на поінформовані джерела.
Виробники шоколаду вже підвищили ціни після трьох років поганого врожаю какао, однак тепер очікується четвертий невтішний врожай у двох країнах, які виробляють майже 60% світового обсягу какао.
«Нам потрібне масове зниження попиту, аби наздогнати зниження пропозиції», – сказав Стів Уотерідж, світовий експерт з какао із Tropical Research Services.
Виробники шоколаду не можуть виробляти його із сирого какао, через що покладаються на переробників, які перетворюють зерна на масло і рідину, з яких виготовляють шоколад. Проте переробники не можуть собі дозволити купувати боби.
Контрольований державою завод Transcao у Кот-д’Івуарі, один із дев’яти великих заводів країни, заявив про припинення закупівлі бобів через їхню ціну. Водночас, за словами одного із джерел, незабаром великі державні заводи у країні, де виробляється майже половина какао у світі, можуть закритися.
У Гані, яка є другим найбільшим виробником какао, з початку сезону більшість із восьми заводів, включаючи державну Cocoa Processing Company, неодноразово призупиняли роботу на кілька тижнів. У компанії заявили, що вони працюють приблизно на 20% потужностей через брак бобів.
За прогнозами Міжнародної організації з виробництва какао (ICCO), цього сезону світове виробництво какао впаде на 10,9%, до 4,45 мільйона тонн. Там додали, що невідповідність попиту і пропозиції залишить ринок із дефіцитом у 374 тисячі тонн цього сезону, тоді як у минулому сезоні він становив 74 тисячі тонн.
Як повідомлялося, у лютому світові ціни на какао знову досягли рекордного рівня, оскільки суха погода завдає шкоди врожаю в Західній Африці.