Країни Балтії, Польща та Чехія закликали Єврокомісію заборонити імпорт зерна з РФ

Країни Балтії, Польща та Чехія закликали Єврокомісію заборонити імпорт зерна з РФ

Укрінформ
Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії із закликом заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі до ЄС.

Зверення оприлюднило Міністерство сільського господарства Литви, повідомляє Укрінформ.

За словами міністра сільського господарства Литви Кястутіса Навіцкаса, санкцій ЄС проти країни-агресора недостатньо, потрібні додаткові заходи для обмеження доступу російських товарів на ринок ЄС. «Ми просимо ЄК проаналізувати можливість обмеження імпорту до ЄС харчових продуктів походженням з Росії та Білорусі <…> Поки Росія веде жорстоку незаконну війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Наприклад, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 млн тонн російського зерна на 437,5 млн євро», – сказав Навіцкас.

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії наголошують, що Росія використовує прибуток від експорту зерна до ЄС для фінансування війни з Україною.

«Крім того, російський імпорт створює тиск на внутрішній ринок ЄС і безпосередньо конкурує з продукцією фермерів ЄС. Тому ми готові працювати з вами, щоб вирішити безпосередні виклики, спричинені російською війною, і знайти довгострокові рішення, які підтримують роль ЄС у сталий торгівлі та забезпеченні глобальної продовольчої безпеки», – йдеться у спільному зверненні до Єврокомісії., ініційованому Литвою.

У ньому також міститься прохання забезпечити співпрацю країн-членів ЄС, щоб це обмеження було реалізоване на всій території Євросоюзу. Міністри наголосили на важливості впровадження заходів, спрямованих на недопущення можливого вкраденого з України зерна на ринок ЄС.

Читайте також: Євросоюз готується запровадити мито на імпорт зерна з Росії та Білорусі - ЗМІ

Петицію підписали міністри сільського господарства Литви та Латвії Кястутіс Навіцкас і Армандс Краузе, міністр регіональних справ Естонії Мадіс Каллас, міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Секерський, глава мінсільгоспу Чехії Марек Виборні.

Це питання планується порушити на засіданні Ради міністрів сільського господарства та рибальства ЄС 26 березня.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до Єврокомісії заборонити імпорт російського та білоруського зерна до Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-