Євросоюзу доведеться конфіскувати активи РФ, якщо він хоче перемоги України - голова Банку Латвії

Євросоюзу доведеться конфіскувати активи РФ, якщо він хоче перемоги України - голова Банку Латвії

Укрінформ
Західні політики повинні перестати турбуватися про фінансові та юридичні наслідки вилучення доходів із заморожених російських активів для озброєння України і визнати, що агресія Москви є значно більшим ризиком для європейської економіки.

Про це заявив голова Банку Латвії та високопосадовець ЄЦБ Мартіньш Казакс в інтерв'ю Politico, повідомляє Укрінформ. 

«Звичайно, кошти агресора мають бути використані. У геополітичному сенсі українцям потрібні гроші, і ми повинні їх надати - це в наших спільних інтересах», - сказав Казакс.

Питання в тому, додав він, «чи стягувати податки зі своїх громадян, чи використовувати активи агресора... Якщо війна буде довгою, кровопролитною і надзвичайно дорогою, в якийсь момент вам доведеться зайти в активи».

Як зазначається, Європейська комісія обговорює зі столицями ЄС пропозицію використати прибутки від активів російського центрального банку, заморожених у бельгійському депозитарії Euroclear, для підтримки України.

Читайте також: Шольц назвав важливим спрямувати прибутки від заморожених активів РФ для озброєння України

Однак ЄЦБ послідовно виступає проти такого підходу, а високопоставлені чиновники вважають, що такий крок може порушити міжнародні закони, які гарантують недоторканність активів центрального банку, що зберігаються в іноземних резервах. Це, своєю чергою, може поставити під загрозу довіру до євро.

За словами Казакса, цей аргумент має дві сторони. Він зазначив, що, якщо дозволити українським військовим діям вичерпати фінансування, що підбадьорить російську агресію і, зрештою, дозволивши їй здобути перемогу, це матиме ширший вплив на європейський авторитет. А це, своєю чергою, вплине на євро, а отже, на цінову і фінансову стабільність, яка є основною метою ЄЦБ.

«Якщо наше стримування Росії буде слабким, а напад вийде за межі України... це зробить Європу менш авторитетною. Так що з точки зору міжнародної ролі євро (арешт активів - ред.) матиме свої наслідки, але альтернатива буде ще гіршою», - наголосив Казакс.

Читайте також: Перший мільярд з прибутку від російських активів Україна може отримати до липня - ЄС

Як повідомлялося, напередодні під час Ради асоціації Україна-ЄС високий представник ЄС Жозеп Боррель запропонував використовувати в інтересах України відсоткові нарахування на заморожені російські активи. Якщо цю пропозицію підтримають країни-члени ЄС, вся сума таких нарахувань буде спрямовуватися до бюджету ЄС та передаватися Україні: 90 відсотків на військові потреби, ще 10 відсотків – на програми відновлення країни та на розвиток української оборонної промисловості.

За словами Борреля, загальна сума суверенних активів російського Центробанку, що були заморожені у західних країнах, може сягати 350 мільярдів доларів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що уже цього року заморожені російські активи мають бути спрямовані для захисту й відновлення життя в Україні, яке агресор руйнує.

Фото: Andrey Rudakov/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-