У РФ «Команда проти тортур» засудила катування підозрюваних у теракті в «Крокус Сіті Холі»

У РФ «Команда проти тортур» засудила катування підозрюваних у теракті в «Крокус Сіті Холі»

Укрінформ
Правозахисне російське об'єднання «Команда проти тортур» опублікувало заяву, в якій засудило насильство російських силовиків стосовно підозрюваних у теракті у «Крокус Сіті Холі».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал правозахисного об’єднання.

Правозахисники зазначають, що затриманих доправили в залу суду, де їм обирали запобіжний захід, «з відрізаним вухом, пакетом на шиї та непритомним».

«Відповіддю на варварство не має стати варварство. Ми завжди говорили і говоритимемо, що цінність свідчень, здобутих силовиками під тортурами, критично низька. Найчастіше людина говорить замість правди те, що може ці тортури припинити чи хоча б зупинити. Постраждалі від тортур найчастіше дають неправдиву інформацію, щоб хоча б на якийсь час зупинити насильство», - йдеться у заяві.

Крім того, там зазначається, що «тортури підвищують рівень жорстокості в суспільстві, а саме суспільство у своєму розвитку спускається на ступінь нижче».

Читайте також: Лідер Ічкерії: Не маю жодних сумнівів, що теракт у «Крокусі» скоїли спецслужби РФ

Напередодні Басманний районний суд Москви заарештував на два місяці чотирьох підозрюваних у теракті. На фото та відео із зали суду видно, що вони побиті. У одного з них на шиї шматки пакета, у іншого забинтовано вухо, частину якого силовики відрізали йому під час затримання. Ще одного підозрюваного привезли до суду на медичній каталці та з катетером. У телеграм-каналах з'являлася інформація, що під час затримання йому видавили око. На засіданні він сидів із заплющеними очима і не реагував на те, що відбувалося.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков на запитання журналіста CNN про сліди тортур затриманих сказав, що «залишить це запитання без відповіді».

Як повідомляв Укрінформ, увечері 22 березня терористи влаштували стрілянину в концертному залі "Крокус сіті хол" у Підмосков'ї, де мав розпочатися концерт гурту "Пікнік". Нападники розстрілювали людей з автоматів і підпалювали виходи.

Унаслідок теракту, за останніми даними, загинули 137 осіб, зокрема троє дітей, понад 180 постраждали.

Читайте також: Цілковита маячня: у ГУР відреагували на версію про «український слід» теракту у «Крокус Сіті Холі»

ФСБ заявила про затримання 11 підозрюваних, зокрема чотирьох осіб, які безпосередньо брали участь у теракті.

Команда проти тортур, раніше Комітет проти тортур - російська правозахисна організація, яка займається суспільним розслідуванням справ щодо застосування тортур, при цьому спираючись на внутрішньодержавні механізми захисту потерпілих. Організація з'явилася у 2000 році. В серпні 2023 року "Команда проти тортур" була оголошена в Росії "іноагентом".

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-