Національні оборонні бюджети країн ЄС зросли на 20% з 2022 року

Національні оборонні бюджети країн ЄС зросли на 20% з 2022 року

Укрінформ
Із початку повномасштабної загарбницької війни Росії проти України Європа почала компенсувати багаторічне недофінансування секторів безпеки й оборони, тож національні оборонні бюджети країн-членів зросли, у середньому, на 20% з 2022 року.

Про це у Брюсселі під час виступу на Європейському саміті з безпеки й оборони заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейська оборона є завданням для всієї Європи – для її країн-членів та для країн-членів, які мають тісно співпрацювати одне з одним. Країни-члени наростили оборонні витрати, їх національні оборонні бюджети зросли на 20% з 2022 року. Це була компенсація за роки недостатнього фінансування. Водночас, ми більше витрачаємо разом на спільні спроможності та проєкти. Європейський фонд миру дозволив мобілізувати 6,1 мільярда євро для підтримки Збройних сил України з летальним та нелетальним обладнанням і постачанням», - зазначила президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що в рамках Європейського оборонного фонду європейські країни більше інвестують разом у розвиток сучасних спроможностей в таких критично важливих сферах, як військово-морський флот, повітряні засоби, системи раннього попередження космічного базування та засоби кібернетичного захисту. В рамках останньої пропозиції щодо формування Європейської програми оборонної промисловості, Єврокомісія пропонує виділити на такі цілі додатково 1,5 мільярда євро із бюджету ЄС. Це, на думку Урсули фон дер Ляєн, дозволить просуватися далі у зміцненні суверенітету Європи.

Читайте також: Ціна перемоги Росії для ЄС буде набагато вищою за будь-які витрати на допомогу Україні - фон дер Ляєн

«Дозвольте мені бути дуже чіткою в тому, що європейський суверенітет ніколи не буде досягатися за рахунок наших партнерів та друзів. Очевидно, що це ніколи не буде підривати важливість та необхідність нашого Альянсу НАТО. Де-факто, що більш суверенною буде Європа, зокрема, в обороні, це буде важливим для посилення НАТО, оскільки країни-члени матимуть єдиний набір сил. Але ключовим положенням європейського суверенітету є здатність брати на себе відповідальність за те, що є для нас важливим та навіть екзистенційним» - підкреслила фон дер Ляєн.

Як повідомляв Укрінформ, кілька днів тому під час виступу на Nueva Economia Forum високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив переконання, що після початку російської агресії проти України ЄС увійшов у третій етап власного формування, що полягає у створенні власної системи оборони й безпеки, із посиленням ролі ЄС у колективній безпеці під егідою НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-