У Китаї готові до «морських» переговорів, але не дозволять зазіхати на свій суверенітет

У Китаї готові до «морських» переговорів, але не дозволять зазіхати на свій суверенітет

Укрінформ
Китай прагне вирішувати морські суперечки з іншими країнами шляхом діалогу та переговорів, але не дозволить зазіхати на свій суверенітет.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник голови Центральної військової ради, найвищого органу військового керівництва КНР, Чжан Юся, повідомляє Reuters.

«Китай залишається відданим вирішенню морських суперечок з іншими країнами шляхом діалогу та переговорів, але не дозволить зневажати себе», - сказав Чжан під час церемонії відкриття в місті Циндао Військово-морського симпозіуму країн західної частини Тихого океану.

За його словами, «море не повинно бути ареною, де країни можуть грати своїми «м’язами канонерки» (канонерка - невелике військове судно).

«Реальність показала, що ті, хто робить навмисні провокації, розпалює напруженість або підтримує одну сторону проти іншої заради егоїстичних вигод, зрештою завдадуть шкоди собі», - зазначив військовий.

Коментарі Чжана були очевидним посиланням на зростаючу напруженість у Південно-Китайському морі, на майже всю акваторію якого Пекін заявляє претензії і де союзник США за договором про оборону Філіппіни перебуває у жорсткому протистоянні з КНР через територіальні суперечки.

Чжан також заявив присутнім, що «морське стримування, оточення та блокування (спірних – ред.) островів лише занурить світ у вир розколу і турбулентності».

Симпозіум є рідкісною можливістю для країн із протилежними регіональними інтересами обмінятися думками. На форум прибули делегації від Сполучених Штатів на чолі з командувачем Тихоокеанського флоту адміралом Стівеном Келером, а також Австралії, Франції, Індії, Росії та Великої Британії.

Філіппіни цього разу відмовилися брати участь попри те, що є членом форуму.

Очікується, що учасники симпозіуму проведуть закриті переговори з приводу оновлення правил взаємодії між ВМС їх країн на випадок надзвичайних ситуацій, щоб запобігти зіткненням та знизити напругу між військовими на морі.

Читайте також: США і Філіппіни розпочали військові навчання поблизу Тайваню

Як повідомляв Укрінформ, лідери Сполучених Штатів, Японії та Філіппін на тристоронньому саміті у Вашингтоні домовилися розвивати оборонне та економічне співробітництво, спрямоване на протидію амбіціям Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-