У Китаї помітили підсанкційний корабель «Ангара», який перевозить зброю з КНДР до Росії - Reuters

У Китаї помітили підсанкційний корабель «Ангара», який перевозить зброю з КНДР до Росії - Reuters

Укрінформ
Китай надає причал для російського вантажного судна «Ангара», яке перебуває під санкціями США і причетне до поставок північнокорейської зброї до Росії.

Такого висновку дійшло агентство Reuters, проаналізувавши знімки британського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI), передає Укрінформ.

Супутникові зображення, отримані RUSI останніми місяцями, показали, що російське судно «Ангара» пришвартоване на верфі Zhoushan Xinya Shipyard в східній провінції Чжецзян з лютого. На вебсайті компанії зазначено, що це найбільша приватна судноремонтна компанія в Китаї. Саме судно було ідентифіковано за допомогою транспондера унікальної системи автоматичної ідентифікації (AIS), який був ненадовго увімкнений, ймовірно, з міркувань безпеки під час навігації ділянкою Корейської протоки на шляху до Китаю.

RUSI повідомило, що «Ангара» здійснило щонайменше 11 поставок між північнокорейським портом Раджин і російськими портами з серпня 2023 року, поставивши тисячі контейнерів, які, ймовірно, містили північнокорейські боєприпаси.

Читайте також: У Севастополі ВМС України знешкодили рятувальне судно «Коммуна»

За даними RUSI, до того, як 9 лютого судно прибуло до Китаю, нібито для ремонту або технічного обслуговування, «Ангара» в січні була пришвартована в портах Північної Кореї та Росії з вимкненим транспондером. 

Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що йому невідомі деталі, пов'язані з «Ангарою», але Китай «завжди виступає проти односторонніх санкцій і довгострокової юрисдикції, які не мають підґрунтя в міжнародному праві або мандаті Ради Безпеки».

Міністерство закордонних справ Китаю також заявило, що не має інформації з цього приводу.

Науковий співробітник RUSI Джозеф Бірн сказав, що уряд Китаю повинен знати, що судно, яке перебуває під санкціями США, стояло на його верфі.

«Якщо він дозволить «Ангарі» вийти з порту без огляду, то це свідчить про те, що Китай, ймовірно, не вживатиме жодних заходів щодо цих російських суден», — сказав Бірн.

Читайте також: Більш ніж половина підсанкційних танкерів припинили возити нафту з РФ - Bloomberg

Вашингтон неодноразово просив Китай не допомагати Москві у військових діях після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, яке відбулося лише через кілька тижнів після того, як Росія та Китай оголосили про «безмежне партнерство».

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз може незабаром накласти санкції на морський транспорт, яким доставляється зброя з Північної Кореї до РФ.

Фото: Planet Labs PBC/Handout

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-