МЗС Німеччини викликало російського дипломата через кібератаку на партію Шольца

МЗС Німеччини викликало російського дипломата через кібератаку на партію Шольца

Укрінформ
Міністерство закордонних справ ФРН викликало керівника російського посольства в Берліні через кібератаку афілійованої з ГРУ групи хакерів.

Про це повідомив на брифінгу речник МЗС Крістіан Вагнер, передає кореспондент Укрінформу.

«Російська загроза безпеці в Європі реальна і дуже велика, вона спрямована не лише проти України, а й проти держав ЄС і НАТО, таких як Німеччина.... Найбільша загроза для Німеччини та Європи походить наразі з Росії... Ми викликали в п’ятницю на 12 годину в.о керівника російського посольства», - зазначив Вагнер.

Він запевнив, що Німеччина та партнери не будуть толерувати такі кібератаки, а використовуватимуть «увесь спектр заходів», щоб запобігти російській агресивній поведінці в кіберпросторі та відреагувати не неї. Йдеться про дипломатичні інструменти, зокрема так званий «EU Cyber Diplomacy Toolbox».

Заступник речника Федерального уряду Вольфганг Бюхнер заявив, що уряд Німеччини «засуджує кампанію керованих державою кіберакторів з угруповання APТ28, яка була спрямована проти керівництва Соціал-демократичної партії (канцлер ФРН Олаф Шольц є членом портії), … засуджує постійні та неприйнятні кібератаки з боку державних російських акторів і вимагає від Росії негайно їх припинити». Він зауважив, що хакери використали прогалини в захисті системи Microsoft, про які було невідомо на той час, для того, щоб спробувати отримати певні дані для російської військової розвідки. Окрім політиків, кампанія мала на меті об’єкти інфраструктури, зокрема повітряної, логістичних шляхів, ІТ і різноманітні фонди. Цілі знаходилися не лише в Німеччині, а й в інших країнах ЄС і в Україні. Бюхнер також нагадав, що саме АРТ28 є відповідальною за кібератаку на Бундестаг у 2015 році.

Читайте також: Заступника Шойгу заарештували через спецоперацію ГУР - джерело

«Безвідповідальна поведінка в кіберпросторі протирічить міжнародним нормам… Атаки на політичні партії, державні інститути, підприємства та критичну інфраструктуру є загрозою для нашої демократії, нацбезпеки та вільного суспільства», - підкреслив заступник речника. Він зауважив, що ФРН буде протистояти таким діям разом з партнерами та союзниками.

Речник Міністерства внутрішніх справ Максімілліан Калль своєю чергою сказав про АРТ28: «Це, за нашою оцінкою, одне з найактивніших і найнебезпечніших угруповань у світі». Представник МВС зауважив, що дедалі більше кібератак та актів саботажу, кібершпіонажу та дезінформаційних кампаній пов’язані з підтримкою європейських держав України. Калль також підтвердив тісну співпрацю у викритті хакерів з чеськими та американськими колегами.

Як повідомлялося, у січні минулого року облікові записи електронної пошти Соціал-демократичної партії Німеччини, яка наразі є партією влади, зазнали кібератаки. В СДПН не виключили можливу крадіжку деяких даних з окремих скриньок. За висновками експертів Управління з охорони конституції Німеччини (контррозвідки), відповідальність за кібератаку несе підрозділ російської військової розвідки ГРУ, а саме відомий підрозділ APT28. Раніше цей підрозділ, який ще має назву «Fancy Bear», проводив кампанії з дезінформації та пропаганди в кіберпросторі.

Минулого року APT28 проводила масштабну кампанію проти кількох європейських країн, зокрема, Німеччини, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії та Великої Британії.

До цього російського посла в Берліні Сергія Нечаєва викликали в МЗС ФРН 18 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-