Туск скликає колегію спецслужб для обговорення впливу Москви і Мінська на польську владу

Туск скликає колегію спецслужб для обговорення впливу Москви і Мінська на польську владу

Укрінформ
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск скликає на середу колегію спецслужб для обговорення впливу Росії й Білорусі на польську владу за останні роки.

Про це Туск написав у соцмережі X, передає Укрінформ.

«Я скликав на завтра засідання колегії спецслужб. Йдеться про можливий російський і білоруський вплив на польський апарат влади у попередні роки», - зазначив він.

У вівторок польський прем’єр заявив журналістам, що з матеріалів, які він отримав від спецслужб, співпраця варшавського судді-утікача до Білорусі Томаша Шмідта з білоруськими спецслужбами могла здійснюватися упродовж тривалого часу. Він назвав ситуацію «безпрецедентною», оскільки цей суддя мав доступ до роботи з таємними документами і перебував у контакті з колишнім міністром юстиції країни.

Читайте також: Туск: Якби Європа була краще підготовлена, то Путін не напав би на Україну

Як повідомляв Укрінформ, Національна прокуратура Польщі розпочала слідство у справі щодо судді воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаша Шмідта, який попросив політичного притулку у Білорусі, за статтею про роботу на іноземну розвідку. Своє рішення суддя пояснив, зокрема, незгодою щодо курсу Варшави у політиці по відношенню до Білорусі й Росії.

Польські ЗМІ інформували, що цей суддя є фігурантом гучної справи щодо тиску на суддів з боку колишнього міністра юстиції Збігнєва Зьобро в уряді Матеуша Моравецького. В 2022 році цей суддя розповів кільком польським опозиційним ЗМІ про коло близьких до влади суддів, які збирали компромат на нібито нелояльних до тогочасної влади своїх колег. Тоді він пояснював своє визнання тим, що не хоче бути використаний владою.

У вівторок польські спецслужби виявили прослуховуючі пристрої у приміщенні, де у вівторок мало відбутися виїзне засідання уряду Польщі у місті Катовіце на півдні країни.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-