У Литві проходять президентські вибори та референдум із легалізації множинного громадянства

У Литві проходять президентські вибори та референдум із легалізації множинного громадянства

Укрінформ
У Литві в неділю, 12 травня, проходять президентські вибори та референдум із легалізації множинного громадянства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

По усій Литві відкрили 1895 виборчих дільниць, які працюватимуть з 07:00 до 20:00.

За посаду президента країни змагають вісім кандидатів, а саме: чинний лідер Гітанас Науседа, висунута консерваторами прем’єр-міністерка Інгріде Шимоніте, представник Партії свободи, колишній очільник Конституційного суду Дайнюс Жалімас, самовисуванець Ігнас Вегелі, засновник партії «Німанська зоря» Ремігіюс Жемайтатайтіс, Гедрімас Єглінскас - від Спілки демократій «В ім’я Литви» та голова Партії праці Андрюс Мазуроніс.

Переможцем вважатиметься кандидат, який отримає більш ніж 50% голосів. У разі, якщо жодному із претендентів не вдасться здобути більшість, за два тижні організують другий тур виборів, у якому візьмуть участь двоє кандидатів, які здобули найбільшу кількість голосів у першому турі. Той, хто у другому турі здобуде абсолютну більшість, вважатиметься переможцем.

Читайте також: У Північній Македонії на президентських виборах перемогла Сіляновська-Давкова

Окрім цього, в країні проходить і референдум щодо легалізації множинного громадянства.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді минулого року литовський парламент визначився з часом проведення президентських виборів – перший тур відбудеться 12 травня 2024 року, другий, у разі потреби, - за два тижні, 26 травня.

Президент, який обирається прямим голосуванням на п'ять років, є главою Литовської держави. Він може обіймати цю посаду не більше двох термінів. Президент Литви займається закордонними справами та національною безпекою, а також є головнокомандувачем збройних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-