На виборах у Каталонії сепаратистські політики можуть втратити більшість

На виборах у Каталонії сепаратистські політики можуть втратити більшість

Укрінформ
На регіональних виборах у іспанському регіоні Каталонія чотири партії, які виступають за відокремлення автономії, ризикують втратити владу, тоді як проурядова Соціалістична партія показала свій найкращий результат.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP

Сепаратистські партії Каталонії опинилися під загрозою втрати влади у північно-східному регіоні країни після того, як проурядова Соціалістична партія здобула історичний результат на виборах у неділю, інформує видання.

Згідно з майже завершеним підрахунком голосів, сепаратистські сили, разом, отримали 61 місце. Це менше ключової цифри – 68 місць, необхідних для формування більшості в регіональному парламенті.

Водночас соціалісти на чолі з колишнім міністром охорони здоров'я Іспанії Сальвадором Ільєю отримали найкращий результат на виборах у Каталонії, здобувши 42 місця, порівняно з 33 у 2021 році.

"Каталонія вирішила відкрити нову еру. Каталонські виборці вирішили, що Соціалістична партія очолить цю нову еру, і я маю намір стати наступним очільником регіону Каталонія", – зазначив Ілья.

Читайте також: У Північній Македонії на президентських виборах перемогла Сіляновська-Давкова

Як зазначається, соціалістам потрібно буде заручитися підтримкою інших партій, щоб Ілья зміг очолити регіональний уряд. Досягнення домовленостей найближчими днями, можливо тижнями, буде ключовим для його формування.

Сепаратистський рух "Разом за Каталонію" (Junts), який очолює Карлес Пучдемон, здобув 35 місць, порівняно з 32 місцями на минулих виборах.

"Очолювана мною сила отримала гарний результат, ми є єдиною силою, що виступає за незалежність, що збільшила кількість голосів та місць, і ми беремо на себе відповідальність, яка з цього випливає. Втім, цього недостатньо, щоб компенсувати втрати інших сепаратистських партій", – сказав Пучдемон.

Тепер єдиний спосіб, яким Пучдемон може утримати сепаратистів в уряді, буде залежати від можливості досягнення угоди з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, що гарантуватиме підтримку сепаратистами його національного уряду в Мадриді в обмін на те, що Ілья відповість тим самим сепаратистам у Барселоні.

Читайте також: У Каталонії проходять регіональні вибори

Республіканська ліва партія Каталонії чинного регіонального президента Пере Арагонеса здобула 20 місць, тоді як після минулих виборів у неї було 33 місця.

Народна партія, яка є найбільшою партією в національному парламенті Іспанії, де вона очолює опозицію, з трьох мандатів піднялася до 15.

Ультраправа іспанська ультранаціоналістична партія Vox зберегла свої 11 місць, тоді як ультраліва партія Cup, що виступає за відокремлення, змогла зберегти чотири своїх крісла з дев’яти.

Нова ультраправа партія "Каталонський альянс", що виступає проти нелегальної імміграції, а також проти іспанської держави, вперше увійде до парламенту з двома місцями.

Сепаратисти утримують більшість в регіональному уряді у Каталонії з 2012 року та отримували більшість на чотирьох регіональних виборах поспіль.

Зазначається, що понад 3,1 мільйона людей взяли участь у голосуванні, явка становила 57%. Останні опитування свідчать, що наразі каталонців турбує найбільше не незалежність, а руйнівна посуха в регіоні.

Читайте також: Суд Іспанії викликав лідера каталонських сепаратистів для свідчень у справі про тероризм

Згідно з даними опитування, 50% каталонців на сьогодні виступають проти незалежності, тоді як 42% – за, тобто підтримка незалежності впала до рівня 2012 року.

Як повідомлялося, у неділю, 12 травня, в іспанській Каталонії відбувалося голосування на регіональних виборах. 21 березня колишній глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон, який у 2017 році очолив незаконний рух за від’єднання регіону від Іспанії, оголосив про намір знову висуватися на виборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-