Комітет парламенту Грузії підтримав законопроєкт «про іноагентів» у третьому читанні

Комітет парламенту Грузії підтримав законопроєкт «про іноагентів» у третьому читанні

Укрінформ
Комітет із юридичних питань парламенту Грузії підтримав у третьому остаточному читанні «законопроєкт» про іноагентів. Процедура зайняла трохи більше хвилини.

Про це повідомляє NewsGeorgia, передає Укрінформ. 

У ній взяли участь кілька членів парламентської більшості. Опозиційний депутат від групи «Єврооптимісти» Хатія Деканоїдзе назвала засідання нелегітимним.

Засідання проводили паралельно протестній акції та затримкам демонстрантів. Поліція відтіснила протестувальників від службових входів до будівлі законодавчого органу, щоб забезпечити доступ представникам правлячої «Грузинської мрії».

За даними МВС Грузії, на акції протесту в Тбілісі 13 травня було затримано 20 протестувальників. Серед них - один громадянин РФ і двоє громадян США. Усіх осіб затримано за адміністративними статтями. Протестувальники, як стверджується, блокували вхід до грузинського парламенту. Затримані мітингувальники "порушували громадський порядок, чинили опір та ображали співробітників правоохоронних органів", стверджує МВС країни. 

Читайте також: Протестувальники перекрили рух у центрі Тбілісі

14 травня законопроєкт мають винести на голосування на пленарному засіданні. Щоб стати законом, також доведеться подолати вето президента Грузії.

Як повідомлялося, грузинський парламент 1 травня схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні. Це рішення спричинило масові акції протесту в країні.

Законопроєкт різко критикують партнери у США та ЄС. У 2023 році Єврокомісія надала Грузії статус кандидата, відкривши перспективу її приєднання до блоку. Західні партнери неодноразово попереджали, що ухвалення зазначеного закону завдасть шкоди процесу євроатлантичної інтеграції країни.

7 травня понад 30 депутатів Європарламенту закликали високого представника ЄС Жозепа Борреля призупинити статус кандидата на вступ до ЄС для Грузії.

Читайте також: Президентка Грузії пропонує відкласти набрання чинності законом про «іноагентів»

Згідно з ініціативою, організаціями, які «проводять інтереси іноземної сили», оголосять усі НУО та ЗМІ, понад 20% доходу яких надходить із-за кордону. Вони будуть зобов'язані реєструватися у спеціальному реєстрі. Інакше їм загрожують великі штрафи.

Вже місяць у Тбілісі регулярно відбуваються масштабні акції з вимогою відкликання ініціативи. Учасники акцій вважають, що влада кардинально змінює зовнішню політику країни і відмовляється від європейської інтеграції.

Фото: NewsGeorgia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-