Посольство Британії тимчасово закрило візовий центр у Тбілісі на тлі протестів

Посольство Британії тимчасово закрило візовий центр у Тбілісі на тлі протестів

Укрінформ
Посольство Великої Британії у Грузії оголосило у понеділок, що тимчасово закрило свій візовий центр у Тбілісі через акції протесту проти закону про «іноагентів».

Про це повідомляється на сторінці дипвідомства у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

«Візовий центр Великої Британії у Тбілісі, розташований неподалік парламенту, був закритий сьогодні вранці через мітинг і поліцейські кордони. З усіма, хто мав запис, зв'язалися», — йдеться у дописі.

Зазначається, що візовий центр відновить роботу, «коли стане можливим прийом відвідувачів».

Як повідомлялося, грузинський парламент 1 травня схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні. Це рішення спричинило масові акції протесту в країні.

Читайте також: Протестувальники перекрили рух у центрі Тбілісі

Законопроєкт різко критикують партнери у США та ЄС. У 2023 році Єврокомісія надала Грузії статус кандидата, відкривши перспективу її приєднання до блоку. Західні партнери неодноразово попереджали, що ухвалення зазначеного закону завдасть шкоди процесу євроатлантичної інтеграції країни.

7 травня понад 30 депутатів Європарламенту закликали високого представника ЄС Жозепа Борреля призупинити статус кандидата на вступ до ЄС для Грузії.

Читайте також: Уряд Грузії ставить під загрозу євроінтеграцію - 12 країн ЄС звернулися до Борреля

Згідно з ініціативою, організаціями, які «проводять інтереси іноземної сили», оголосять усі НУО та ЗМІ, понад 20% доходу яких надходить із-за кордону. Вони будуть зобов'язані реєструватися у спеціальному реєстрі. Інакше їм загрожують великі штрафи.

Вже місяць у Тбілісі регулярно відбуваються масштабні акції з вимогою відкликання ініціативи. Учасники акцій вважають, що влада кардинально змінює зовнішню політику країни і відмовляється від європейської інтеграції.

Читайте також: Президентка Грузії пропонує відкласти набрання чинності законом про «іноагентів»

Очікується, що 14 травня законопроєкт мають винести на голосування на пленарному засіданні. Щоб стати законом, також доведеться подолати вето президента Грузії.

Фото: Mzia Saganelidze, RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-