Єврокомісія та Боррель закликають Грузію відкликати закон про «іноагентів»

Єврокомісія та Боррель закликають Грузію відкликати закон про «іноагентів»

Заява
Укрінформ
Ухвалення парламентом Грузії скандального закону «про іноагентів» («Про прозорість іноземного впливу») негативно впливає на шлях країни до ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві від імені високого представника ЄС Жозепа Борреля та Єврокомісії, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій. 

«ЄС підтримує грузинський народ та його вибір на користь демократії та європейського майбутнього Грузії. Залякування, погрози та фізичне насильство щодо представників громадянського суспільства, політичних лідерів та журналістів, а також членів їхніх сімей є неприйнятними. Ми закликаємо владу Грузії розслідувати ці задокументовані дії», - йдеться у заяві.

Наголошується, що Грузії було надано статус країни-кандидата з умовою виконання дев'яти кроків, викладених у рекомендаціях Єврокомісії від 8 листопада 2023 року. Ці кроки вимагають захисту прав людини та забезпечення свободи діяльності громадянського суспільства та ЗМІ. Вони також говорять про необхідність деполяризації та боротьби з дезінформацією.

Читайте також: У НАТО закликають Грузію повернутися до європейського курсу

Проте, незважаючи на масові протести та недвозначні заклики міжнародної спільноти, правляча більшість уряду Грузії ухвалила в парламенті закон «Про прозорість іноземного впливу» у третьому читанні, йдеться у заяві. «ЄС чітко і неодноразово заявляв, що дух та зміст закону не відповідають основним нормам та цінностям ЄС. Це підірве роботу громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, тоді як свобода об'єднань та свобода вираження думок є фундаментальними правами, що лежать в основі зобов'язань Грузії в рамках Угоди про асоціацію та будь-якого шляху вступу до ЄС», - наголошується у заяві.

«Ухвалення цього закону негативно впливає на прогрес Грузії на шляху до ЄС. Вибір подальшого шляху перебуває у руках Грузії. Ми закликаємо грузинську владу відкликати закон, підтвердити свою відданість шляху до ЄС та провести необхідні реформи, описані в дев’яти кроках», - йдеться у заяві.

Читайте також: Ухвалення закону про «іноагентів» до висновків Венеційської комісії розчаровує - генсек Ради Європи

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії у третьому, остаточному читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу», написаний за зразком російського законодавчого акта про «іноагентів». Десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту у Тбілісі, біля парламенту відбулися сутички з правоохоронцями. Президент Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето на закон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-