Ветування закону про «іноагентів»: Зурабішвілі направила зауваження до парламенту

Ветування закону про «іноагентів»: Зурабішвілі направила зауваження до парламенту

Укрінформ
Адміністрація президентки Грузії Саломе Зурабішвілі опублікувала вето, накладене на російський аналог закону "Про прозорість іноземного впливу".

Про це повідомляє Sova, передає Укрінформ. 

Зазначається, що мотивовані зауваження глави держави вже направлені до парламенту.

Документ складається з трьох сторінок і наводить статті Конституції, яким суперечить закон партії влади "про іноагентів". Згідно з документом, "російський закон" не підлягає вдосконаленню шляхом внесення до нього поправок, оскільки його суть, зміст і принципи неприйнятні. Зурабішвілі вважає, що скасування закону є безальтернативним шляхом, а також відображає волю грузинського народу.

Зокрема у документі зазначається, що закон "про іноагентів" є неконституційним, бо суперечить чотирьом статтям грузинської конституції, а саме: закон зобов'язує організації реєструватися як агенти інтересів іноземної сили і створює умови для того, щоб діяльність організації була обмежена і в кінцевому підсумку скасована; зобов’язує надавати персональні дані, що порушує конституційне право людини на захист особистого простору; він є дискримінаційним, оскільки поширюється лише на певний сегмент об'єднань і є невиправданим; а також за своєю формою і змістом являє реальну перешкоду на шляху європейської інтеграції Грузії.

Читайте також: У США закликали парламент Грузії не долати вето на закон про «іноагентів»

"Цей закон повністю повторює дух російського закону. Цей закон не може бути поліпшений. Весь його зміст є неконституційним, отже, негрузинським, неєвропейським і недемократичним. З огляду на все вищевикладене, ми пропонуємо скасувати закон якнайшвидше, наступного дня, і подати відповідний законопроєкт", - ідеться в тексті вето.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон "Про прозорість іноземного впливу".

Читайте також: Правляча партія Грузії посилила закон про «іноагентів» в останньому читанні - ЗМІ

18 травня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала цей закон.

А спікер парламенту заявив, що парламент наступного сесійного тижня подолає вето президента на закон "про іноагентів"

Фото: sova.news

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-