Північна Корея може готувати військові провокації перед виборами у США на прохання Путіна - ЗМІ

Північна Корея може готувати військові провокації перед виборами у США на прохання Путіна - ЗМІ

Укрінформ
Офіційні особи США готуються до того, що Північна Корея може вдатися до найбільш провокаційних військових дій за останнє десятиліття.

Вони очікуються напередодні президентських виборів у Сполучених Штатах у жовтні, можливо, за наполяганням кремлівського лідера Володимира Путіна. Про це повідомляє NBC News із посиланням на шістьох високопоставлених американських чиновників, передає Укрінформ.

За словами співрозмовників каналу, цей час може бути обраний для того, щоб створити неспокій в іншій частині світу, коли американці вирішуватимуть, кого відправити у Білий дім - демократа Джо Байдена чи колишнього президента республіканця Дональда Трампа.

«Ми не сумніваємося, що Північна Корея вдаватиметься до провокацій цього року. Питання лише в тому, наскільки ескалаційними вони будуть», - заявив представник американської розвідки.

Представники американської розвідки звинуватили Росію у втручанні у вибори 2016 року, щоб допомогти обрати Трампа. Адміністрація Байдена мала напружені відносини з Росією, які зовсім зруйнувалися після її вторгнення в Україну в 2022 році.

Зазначається, що адміністрація президента США Джо Байдена все більше стурбована тим, що розширення військового союзу Путіна з лідером КНДР Кім Чен Ином може значно посилити ядерний потенціал Пхеньяна та загострити напруженість в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Оскільки очікується, що найближчими тижнями Путін відвідає Північну Корею для зустрічі з Кімом, американські чиновники прогнозують, що лідери РФ і КНДР можуть укласти нову угоду про розширення передачі військових технологій Пхеньяну.

В американській розвідці вважають, що Путін надає Північній Кореї технології атомних підводних човнів та балістичних ракет в обмін на постачання Росії Пхеньяном боєприпасів для війни проти України. КНДР передає РФ більше озброєнь, ніж Європа Україні, включаючи мільйони артилерійських снарядів.

Читайте також: США в ООН: Росія не змогла б продовжувати війну без підтримки Північної Кореї, Ірану та Китаю

Американські посадовці також стурбовані тим, що Росія може допомогти Північній Кореї завершити останні кроки, необхідні для спуску на воду її першого підводного човна, здатного запускати ракети з ядерним озброєнням. Джерела каналу зазначають, що не мають чіткого розуміння того, які саме технології Росія постачає Північній Кореї. Оскільки на відміну від передачі зброї, яку можна фізично відстежити, обмін військовими технологіями не так легко виявити.

Американські чиновники вважають, що в обмін на боєприпаси, які Пхеньян надає Москві, Північна Корея хоче, щоб Росія надала їй частини балістичних ракет, літаки, ракети, бронетехніку та інші передові технології.

Упродовж останніх місяців Північна Корея продовжувала просувати свою ракетну програму, включаючи випробування твердопаливного двигуна для гіперзвукової ракети та інші поступові досягнення, які в сукупності зробили її більш надійною.

Офіційні особи США також заявили, що на одному з північнокорейських ядерних полігонів спостерігається підвищена активність, що може свідчити про підготовку до чергового випробування.

Водночас, незалежно від того, чи заохочує Путін Кіма до провокаційних дій, спрямованих на створення так званого «жовтневого сюрпризу» на президентських виборах у США, чи ні, інший високопоставлений чиновник адміністрації США заявив, що Росія може вагатися щодо такого кроку. За його словами, Китай, який також зблизився з РФ, як правило, виступає проти нестабільності в регіоні.

Втім американські офіційні особи визнають, що багато чого про альянс Росії та Північної Кореї, а також те, куди він може рухатися далі - вони не знають.

Дедалі тісніші зв'язки між Путіним і Кімом є значним зрушенням у порівнянні з минулим, коли Росія ще співпрацювала з США, намагаючись стримувати Північну Корею. Зараз Москва використовує своє право вето в Раді Безпеки ООН, щоб допомагати Пхеньяну обходити санкції, покликані обмежити його ядерну програму.

Як повідомляв Укрінформ, Росія поглиблює науково-технічне співробітництво з Північною Кореєю, заборонене від 2016 року окремою резолюцією Ради Безпеки ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-