Франція скасовує надзвичайний стан у Новій Каледонії

Франція скасовує надзвичайний стан у Новій Каледонії

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок вирішив скасувати надзвичайний стан у Новій Каледонії, щоб забезпечити політичний діалог після заворушень, унаслідок яких загинули семеро осіб.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ. 

У заяві офісу президента Франції наголошується, що надзвичайний стан закінчиться в понеділок о 20.00 за паризьким часом (21.00 за київським).

Там додали, що рішення має на меті «уможливити зустрічі різних компонентів» руху за незалежність регіону, а також дозволити обраним посадовцям та іншим місцевим лідерам, «які можуть закликати» до зняття барикад, зустрітися з протестувальниками.

Макрон неодноразово закликав до знесення барикад протестувальників. У своїй заяві він наполягає на тому, що це «необхідна умова для початку конкретних і серйозних переговорів».

Наголошується, що найближчим часом на архіпелаг прибудуть 480 додаткових жандармів, що збільшить чисельність сил безпеки до більш ніж 3500 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня президент Франції Еммануель Макрон відвідав Нову Каледонію, де з середини травня почалися заворушення через виборчу реформу. Унаслідок сутичок загинули семеро осіб, з яких двоє – жандарми.

Читайте також: Нова Каледонія перед візитом Макрона зазнала масштабної кібератаки з російських IP-адрес

Минулого вівторка депутати Національної асамблеї проголосували за реформу, яка розморожує виборче право для 25 тисяч громадян, переважно некорінного народу. Канаки - корінне населення острова - є учасниками руху за незалежність. Вони стверджують, що реформа розмиває електорат та призведе до подальшої маргіналізації корінного народу.

Текст реформи ще має бути проголосований на засіданні Конгресу, якщо до цього часу не буде досягнуто згоди щодо тексту між партіями, які виступають за незалежність Нової Каледонії, та партіями-супротивниками незалежності.

Перед цим у Новій Каледонії відбулись три референдуми, на яких перемогли противники незалежності. Втім канаки-незалежники не визнають результатів останнього волевиявлення, проведеного у 2021 році під час епідемії ковіду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-