Макрон та Шольц домовляються про спільну європейську систему ППО - Bloomberg

Макрон та Шольц домовляються про спільну європейську систему ППО - Bloomberg

Укрінформ
Франція та Німеччина мають намір цього тижня оприлюднити плани щодо тіснішої співпраці зі зміцнення протиповітряної оборони країн Європи. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

Як зазначається, вони реагують на тиск з метою змусити їх взяти на себе зобов'язання щодо безпеки ЄС після початку вторгнення РФ в Україну. Ця ініціатива є одним з кількох напрямів політики, включаючи реформу ринків капіталу, які канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон обговорять 28 травня під час триденного державного візиту президента Франції, повідомили анонімні джерела.

За словами джерел, варіанти включають додавання ще однієї європейської системи протиповітряної оборони на додаток до більш короткострокової Європейської ініціативи, що очолюється Німеччиною, "Небесний щит" (ESSI), яка включає ізраїльські ракети Arrow 3 та американські ракети Patriot, а також систему IRIS-T німецького виробництва та підтримується 21 країною.

Читайте також: Шольц розповів, як Путін переконував його, що Україна «є частиною Росії»

Іншою можливістю було б приєднатися до аналогічного проєкту, запропонованого цього місяця Грецією та Польщею, який має підтримку президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Франція може також наголосити на ролі, яку її ядерне стримування може зіграти в Європі. 

Джерела попередили, що точні деталі співробітництва все ще обговорюються, але представники обох країн наголосили на важливості того, щоб Європа продемонструвала свою силу та відданість обороні перед тим, як союзники по НАТО зустрінуться у Вашингтоні в липні. Франція досі утримувалася від підтримки ESSI, стверджуючи, що рішення, запропоноване ЄС, було б кращим.

Війна РФ в Україні спонукала країни ЄС обговорити способи посилення спільної оборони, одночасно намагаючись надати Києву додаткові військові засоби, включаючи системи протиповітряної оборони. Макрон заявив минулого місяця, що Європа більше не може просто покладатися на американську парасольку безпеки, і що їй потрібна власна надійна оборонна стратегія, щоб вижити.

Виступаючи на пресконференції в Берліні на початку своєї поїздки в неділю, президент Франції заявив, що Франція та Німеччина мають прийняти "історичні рішення".

Читайте також: Європа під керуванням націоналістів ніколи б не підтримала Україну - Макрон

Макрон заявив, що він впевнений, що його візит призведе до "справжніх амбіцій щодо захисту України", захисту та безпеки Європи, а також побудови загальної структури оборони та безпеки.

Французький лідер, зокрема, стикається з тиском, який вимагає надання допомоги Україні, і дратує деяких партнерів, залишаючи двері відчиненими для відправки наземних військ.

Як повідомлялося, Німеччина оголосила про плани передати Україні третю систему ППО на додаток до двох переданих раніше.

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок разом з міністром оборони ФРН Борисом Пісторіусом започаткували ініціативу з пошуку додаткових систем Patriot для України.

Фото: LUDOVIC MARIN

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-