Міністри закордонних справ ЄС обговорили можливі санкції проти Ізраїлю

Міністри закордонних справ ЄС обговорили можливі санкції проти Ізраїлю

Укрінформ
Міністри закордонних справ Євросоюзу вперше обговорили можливість запровадження санкцій проти Ізраїлю, якщо він не дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Про це заявив у понеділок глава МЗС Ірландії Міхаель Мартін. Як передає Укрінформ із посиланням на Politico, цю тему порушили на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС.

«Досягнуто дуже чіткого консенсусу щодо необхідності підтримки міжнародних гуманітарних правових інститутів», - заявив Мартін журналістам після засідання.

За його словами, він «уперше на засіданні ЄС побачив реальну дискусію про санкції».

Читайте також: Норвегія, Іспанія та Ірландія визнали Палестину державою

«Відбулася жвава дискусія щодо тимчасових наказів Міжнародного суду ООН… Було висловлено дуже чітку позицію, що Ізраїль повинен дотримуватися цих тимчасових наказів, щоб відкрити пункт перетину кордону з Рафахом і припинити воєнні операції в Рафаху», - зазначив Мартін.

Міністри закордонних справ ЄС вирішили скликати засідання Ради асоціації ЄС - Ізраїль, щоб висловити «серйозну стурбованість і... домогтися від Ізраїлю відповіді з точки зору дотримання наказів суду», - додав він.

Читайте також: Боррель назвав «неприйнятним» тиск на МКС та закликав Ізраїль виконати рішення Суду ООН

«Міжнародне гуманітарне право, дотримання прав людини є сенсом існування Європейського Союзу, і події, що відбуваються зараз, справді ставлять це питання у центр уваги, особливо з огляду на атаку минулої ночі, коли було вбито стільки невинних людей», - пояснив Мартін.

Він наголосив, що за всіх, кого вбив ХАМАС і «за тисячі палестинців, жорстоко вбитих протягом цієї війни», має настати відповідальність.

За даними підконтрольного ХАМАСу Міністерства охорони здоров'я Гази, внаслідок вибуху й подальших пожеж у неділю в таборі для переміщених осіб у Рафаху загинули щонайменше 45 осіб, у тому числі 23 жінки, діти й люди похилого віку, 249 осіб поранені.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив у понеділок, що загибель десятків палестинців було «трагічним інцидентом», звинувативши бойовиків ХАМАСу, які ховаються серед цивільного населення.

Читайте також: Не варто рівняти урядовців Ізраїлю та терористів ХАМАСу - Трюдо

За даними Ізраїлю, у результаті удару були вбиті двоє високопоставлених бойовиків - командир керівництва ХАМАСу на окупованому Західному березі річки Йордан Ясін Рабіа і посадовець угрупування Халед Нагар.

За словами ізраїльтян, від удару по об’єкту бойовиків спалахнула легкозаймиста речовина, і пожежа спричинила до загибелі цивільних.

У п'ятницю Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю призупинити військовий наступ і «будь-які інші дії» в Рафаху, які можуть повністю або частково знищити тамтешнє палестинське населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-