Австрія завершила приєднання до ініціативи ППО «Sky Shield»

Австрія завершила приєднання до ініціативи ППО «Sky Shield»

Укрінформ
Нейтральна Австрія у вівторок підписала меморандум про взаєморозуміння щодо програми протиповітряної та протиракетної оборони "Європейський небесний щит" (ESSI) (скорочено "Sky Shield"), завершивши офіційне приєднання до цієї європейської ініціативи.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням австрійське інформагентство APA.

"Як було оголошено раніше, Австрія приєдналася до ініціативи з протиповітряної оборони "Небесний щит". У вівторок міністр оборони Клаудіа Таннер підписала у Брюсселі відповідну декларацію про наміри з Німеччиною. Ініціатива "Небесний щит" є реакцією на напад Росії на Україну і має на меті створити сильнішу парасольку протиповітряної оборони над Європою", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підписання так званого "Memorandum of Understanding" відбулося на полях зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС. На ній також обговорювалися пропозиції Єврокомісії щодо посилення європейської обороноздатності та оборонної промисловості.

"Цей крок сьогодні є дуже важливим для безпеки австрійців", - заявила Таннер журналістам у Брюсселі перед церемонією підписання.

За її словами, Австрії, як нейтральній державі, зокрема, "абсолютно необхідно захистити себе від загроз з повітря" і "захистити австрійців від безпілотників і крилатих ракет". Вона заперечила, що приєднання Австрії до цієї європейській ініціативи ППО нібито порушує нейтралітет країни, як це стверджують політики австрійської правовопопулістської партії. Вона наголосила, що, згідно з австрійською конституцією, "нейтралітет має бути захищений усіма доступними засобами".

Читайте також: Макрон та Шольц домовляються про спільну європейську систему ППО - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, у липні минулого року нейтральні Австрія та Швейцарія підписали лист про наміри щодо приєднання до ініціативи з протиповітряної та протиракетної оборони "Європейський небесний щит" (ESSI).

Наразі у цій ініціативі, започаткованій канцлером Німеччини Олафом Шольцем, бере участь 21 європейська країна.

У жовтні 2022 року міністри оборони кількох європейських країн підписали спільну декларацію про наміри започаткувати ініціативу "Європейський небесний щит" (ESSI) на полях засідання НАТО. Вона передбачає спільні закупівлі, співпрацю у сфері планування протиповітряної і протиракетної оборони на різних висотах, а також у сфері тренувань і освіти.

Фото ілюстративне: Diehl Defence/abaca/picture alliance

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-