Білорусь призупиняє дію Договору про звичайні збройні сили в Європі

Білорусь призупиняє дію Договору про звичайні збройні сили в Європі

Укрінформ
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про призупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).

Документ опублікували у середу на Національному правовому порталі Білорусі, передає Укрінформ із посиланням на Зеркало.

«Зупинити дію Договору про звичайні збройні сили в Європі від 19 листопада 1990 року», - йдеться у законі від 24 травня.

Цей договір був ратифікований Білоруссю і набув чинності 1992 року. Він передбачає обмеження сумарних рівнів звичайних озброєнь та техніки за п'ятьма основними категоріями (танки, бойові броньовані машини, артилерія, ударні вертольоти та бойові літаки), а також механізми перевірки дотримання зобов'язань (обмін інформацією та проведення інспекцій).

У пресслужбі Лукашенка зазначили, що призупинення дії ДЗЗСЄ не означає вихід Білорусі з нього та припинення здійснення у Збройних силах внутрішніх процедур, пов'язаних із його виконанням.

Як повідомлялося, у серпні 2022 року Чехія, а у березні 2023 року Польща ухвалили рішення про невиконання договору щодо Білорусі. У відповідь на це Олександр Лукашенко підписав закон про припинення дії ДЗЗСЄ щодо Польщі та Чехії.

Читайте також: Польща направить на кордон з Білоруссю додаткові сили після поранення військового і прикордонників

7 листопада 2023 року країна-агресорка Росія остаточно вийшла з іще однієї міжнародної угоди про обмеження озброєнь, цього разу попрощавшись із Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). У відповідь держави-члени НАТО оголосили про намір призупинити дію Договору "на стільки часу, скільки це буде необхідно".

ДЗЗСЄ, укладений в останні роки Холодної війни, встановлював обмеження на ключові категорії звичайної військової техніки в Європі (від Атлантики до Уралу), і передбачав знищення надлишкової зброї. Договір пропонував рівні обмеження для двох "груп держав-учасниць" НАТО і Варшавського договору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-