Телескоп James Webb показав найвіддаленішу галактику у Всесвіті

Телескоп James Webb показав найвіддаленішу галактику у Всесвіті

Фото
Укрінформ
Використовуючи космічний телескоп James Webb від NASA/ESA/CSA, група астрономів знайшла наразі найвіддаленішу галактику у Всесвіті.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Європейського космічного агентства (ESA).

Одна з галактик, яка потрапила у кадр камери ближнього інфрачервоного діапазону NIRCam телескопа James Webb, є JADES-GS-z14-0.

Космічний об’єкт має червоний зсув у 14,32, що робить його поточним рекордсменом за показником найвіддаленішої наразі відомої галактики у Всесвіті. Такі дані відповідають часу у 290 мільйонів років після Великого вибуху.

Фото: ESA

Червоний зсув — зсув спектральних ліній хімічних елементів у червоний (довгохвильовий) бік.

Зазначається, що останні два роки вчені використовували космічний телескоп James Webb від NASA/ESA/CSA, щоб досліджувати те, що астрономи називають «Космічним світанком» – період у перші кілька сотень мільйонів років після Великого вибуху, коли народилися перші галактики.

Читайте також: Уперше в астрономії вчені побачили народження ранніх галактик Всесвіту

Ці галактики надають важливу інформацію, щоб зрозуміти, як змінювалися газ, зірки та чорні діри, коли Всесвіт був дуже молодим.

Окрім галактики, на зображенні можна також розгледіти тисяч маленьких галактик різних форм і кольорів на чорному фоні космосу. Яскрава зірка на передньому плані з дифракційними шипами розташована внизу ліворуч.

Як повідомляв Укрінформ, космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував спіральну галактику NGC 4731, яка розташована в сузір’ї Діви за 43 мільйони світлових років від Землі.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-