У Нідерландах закликають перевірити інформацію щодо ймовірного шпигування Ізраїлю за юристами у МКС

У Нідерландах закликають перевірити інформацію щодо ймовірного шпигування Ізраїлю за юристами у МКС

Укрінформ
Нідерландські парламентарії закликають провести перевірку інформації про використання Ізраїлем розвідслужб для ймовірних погроз старшому персоналу Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Цього тижня Guardian та ізраїльські журнали +972 та Local Call опублікували матеріали незалежного розслідування, згідно з якими Ізраїль використовував розвідувальні служби для «стеження, злому, тиску, дискредитації та ймовірних погроз старшому персоналу МКС, щоб спробувати зірвати розслідування».

«Кампанія зрештою виявилася невдалою, оскільки цього місяця прокуратура МКС запросила ордери на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу та міністра оборони країни Йоава Галланта, а також трьох лідерів угруповання ХАМАС за звинуваченнями у воєнних злочинах», - йдеться у статті.

Посилаючись на дані цього розслідування, нідерландські депутати від ліберально-прогресивної партії D66 та Альянсу зелених та лейбористів Green-Labour засудили можливі дії Ізраїлю й закликали провести незалежне розслідування.

Депутат Каті Пірі подала низку письмових запитів міністрам юстиції, внутрішніх та закордонних справ, заявивши, що Нідерланди несуть «особливу відповідальність за захист працівників суду та людей, які є свідками воєнних злочинів».

Читайте також: Туреччина закликає Радбез ООН провести засідання щодо операції Ізраїлю у Рафаху

«Претензії надзвичайно серйозні: залякування тут, у Гаазі, впродовж років і тиск протягом останніх кількох місяців на головного прокурора Каріма Хана. Нідерланди як країна, що приймає МКС, несуть особливу відповідальність за те, щоби пересвідчитися, що суд може функціонувати незалежно і що його співробітників не залякують», - сказала Пірі.

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня прокурор МКС запросив видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та трьох лідерів терористичного угруповання ХАМАС.

Міжнародний суд ООН 24 травня зобов’язав Ізраїль негайно припинити військову операцію в місті Рафах у секторі Гази.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив на необхідності поважати рішення міжнародних судових інстанцій, уникати будь-якого тиску на них і виконувати прийняті рішення, зокрема постанову Міжнародного суду ООН щодо припинення вогню з боку Ізраїлю в місті Рафах. За його словами, прокурор та суд перебувають під значними залякуваннями. Боррель також назвав «неприйнятними» звинувачення в антисемітизмі на адресу прокурора МКС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-