Ердоган погрожує військовою операцією проти курдів у Сирії

Ердоган погрожує військовою операцією проти курдів у Сирії

Укрінформ
Туреччина без вагань "почне діяти" проти очолюваних курдами угруповань на півночі Сирії, які Анкара звинувачує у зв'язках із забороненою Робітничою партією Курдистану, якщо вони продовжать підготовку до проведення місцевих виборів.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, передає Укрінформ з посиланням на AP.

"Туреччина без вагань діятиме проти очолюваних курдами угруповань на півночі Сирії, які Анкара звинувачує у зв’язках із забороненими курдськими бойовиками, якщо курди продовжать підготовку до проведення місцевих виборів у регіоні", - сказав Ердоган.

Очолювана курдами автономна адміністрація, яка контролює північну та східну частини Сирії, оголосила про плани провести муніципальні вибори 11 червня. Голосування за мерів міст має відбутися у провінціях Хассака, Ракка, Дейр-ель-Зур та східній частині провінції Алеппо.

Туреччина, яка в минулому вже розпочинала військові операції у Сирії, вважає це кроком сирійських курдських бойовиків до створення незалежного курдського утворення біля турецького кордону. Анкара назвала заплановані вибори загрозою територіальній цілісності як Сирії, так і Туреччини.

Читайте також: Турецька розвідка ліквідувала очільницю жіночого загону курдів у Сирії

"Ми уважно стежимо за агресивними діями терористичної організації проти територіальної цілісності нашої країни та Сирії під приводом виборів", — заявив Ердоган під час відвідування військових навчань на заході Туреччини.

"Туреччина ніколи не дозволить сепаратистській організації створити (терористичну державу) за своїми південними кордонами на півночі Сирії та Іраку", – додав він.

Туреччина вважає групу курдських ополченців, відому як «Загони захисту народу» (YPG), терористичною групою, пов’язаною із забороненою Анкарою курдською партією РПК, яка очолює повстання проти влади Туреччини з 1984 року. В ході цього конфлікту з Робітничою партією Курдистану загинули десятки тисяч людей.

YPG, однак, становить кістяк "Сирійських демократичних сил" (SDF) — ключового союзника США у боротьбі з угрупованням "Ісламська держава". Американська підтримка SDF залишається основним джерелом суперечок у відносинах між США і Туреччиною.

Туреччина з 2016 року провела низку військових операцій у Сирії, щоб відтіснити угруповання сирійських курдів від свого кордону, та контролює частину території на півночі країни.

Турецькі лідери часто говорять про плани створити 30-кілометрову "безпечну зону" вздовж свого кордону у Сирії та Іраку, яку вважають плацдармом РПК, для захисту свого кордону.

Як повідомляв Укрінформ, на початку травня Туреччина заявила про намір провести антитерористичні операції на півночі Іраку та Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-