ЄС розширив санкційний список за поставки іранських дронів до Росії для ударів по Україні

ЄС розширив санкційний список за поставки іранських дронів до Росії для ударів по Україні

Укрінформ
Євросоюз оголосив про розширення санкційного списку осіб та установ, на яких поширюються обмежувальні заходи ЄС за поставки іранських дронів у Росію для їх використання в агресивній війні проти України.

Також санкції запроваджуються за поставки іранських дронів та ракет у регіон Близького Сходу та Червоного моря. Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, яка оприлюднена у п'ятницю на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС сьогодні ухвалила обмежувальні заходи проти шести осіб та трьох установ за їх роль у переданні безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у Росію для підтримки її агресивної війни проти України, за передання БПЛА або ракет для збройних формувань або утворень, що підривають мир та безпеку на Близькому Сході та в регіоні Червоного моря, або за причетність до програм Ірану з виробництва БПЛА», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, до санкційного переліку включені центральний штаб іранських збройних сил Khatam al-Anbiya, який долучений до прийняття оперативних рішень та використання БПЛА, а також один з його командувачів; іранська компанія Kavan Electronics Behrad LLC, яка замовляє та продає компоненти для виробництва БПЛА, разом з головою правління та головою ради директорів цієї установи; а також морський компонент Корпусу вартових Ісламської революції, який був залучений до доставки іранської зброї, включаючи БПЛА та ракети для збройних формувань на зразок хуситів або Хезболли.

До переліку осіб, на яких поширюються санкції ЄС, увійшли також міністр оборони Ірану Мохаммад-Реза Гараї Аштіані (Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani) та командувач сил "Кудс" Корпусу вартових ісламської революції та керівник Організації іранської авіаційної промисловості Афшин Хаджі Фард (Afshin Khaji Fard).

На всіх згаданих юридичних та фізичних осіб поширюється заморожування активів та заборона на подорожі до Європейського Союзу. Згаданим суб’єктам забороняється надавати, прямо або опосередковано, будь-які фінансові фонди або економічні ресурси. При цьому ЄС повністю заборонив експорт до Ірану компонентів, які використовуються для розробок та виробництва БПЛА.

Читайте також: США ввели санкції проти Ірану через виробництво й постачання за кордон ударних дронів

Згаданий правовий акт оприлюднений в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомлялося, 14 травня 2024 року Рада ЄС розширила рамки застосування обмежувальних заходів ЄС з огляду на підтримку Іраном російської агресивної війни проти України, та поширила цей санкційний режим на поставки іранських дронів та ракет, а також на іранські програми з виробництва дронів і ракет, які спрямовуються на підтримку збройних формувань на Близькому Сході та в регіоні Червоного моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-