У Росії фінансування кіно про війну з 2022 року зросло у 3,5 раза

У Росії фінансування кіно про війну з 2022 року зросло у 3,5 раза

Укрінформ
Російська держава з початку повномасштабного вторгнення в Україну приблизно в 3,5 раза збільшила фінансування фільмів про війну та про конфлікт із Заходом.

Як передає Укрінформ, про це пише видання "Агентство.Новости", яке проаналізувавши витрати російських Міністерства культури та Фонду кіно.

Якщо останнього року до великої війни, 2021-го, субсидії на зйомки "патріотичних" та антизахідних фільмів становили 640 мільйонів рублів ($7 млн), то 2022 року – вже 2,5 мільярда, а 2023-го – 2,2 мільярда.

"Агентство" під час підрахунків брало до уваги держфінансування фільмів, у сюжеті яких – війни, в котрих брали участь СРСР або Росія, а також протистояння із країнами Заходу.

Читайте також: Юристи фонду Джорджа Клуні хочуть притягнути до відповідальності пропагандистів РФ

Найдорожчим з таких фільмів, що вже вийшли на екрани, стала картина Олексія Германа-молодшого "Повітря" - про радянських льотчиць, які воювали у Другій світовій війні. На неї держава виділила 405 мільйонів рублів. Загальний бюджет картини становив 783 мільйони. При цьому в прокаті, починаючи з прем'єри у січні цього року, фільм зібрав лише близько 500 мільйонів.

Також менше вкладених коштів зібрали у прокаті фільми "Праведник" Сергія Урсуляка про порятунок радянським офіцером євреїв під час Другої світової війни та "Позивний – Пасажир" за пропагандистською книгою Олександра Проханова про події гібридної війни Росії 2014 року на українському Донбасі.

З фільмів, що ще не вийшли, рекордсмен з держфінансування – "Кракен", який знімає студія "Тріте" Микити Міхалкова. Ця стрічка про радянських підводників часів холодної війни, які борються з міфічним чудовиськом біля узбережжя США, отримала від держави 800 мільйонів рублів.

Також великі субсидії отримали фільми, що знімаються зараз: про внучку радянського спецслужбиста, яка вирушає на Кубу, щоб знайти секретний документ, здатний змінити розстановку політичних сил у світі; про участь радянських військових у війні у В'єтнамі, і про радянський підводний човен, який має продемонструвати США можливості ядерного зброї.

Читайте також: Росія використовує ШІ-технологію OpenAI для поширення пропаганди проти України

Витрати держави на кінематограф загалом продовжують зростати. Якщо у 2023 році його фінансування (включно з підтримкою кінотеатрів) становило 11 мільярдів рублів, то цього року – вже 16,2 мільярда ($180 млн).

Як повідомлялося, наприкінці минулого року у Міністерстві культури та інформаційної політики назвали непорозумінням повідомлення Представництва ЄС про повернення Фестивалю європейського кіно в Росію та наголосили на тому, що санкції проти агресора мають діяти не тільки в економічній площині, а й у культурній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-