Ексначальник генштабу Молдови «зливав» секретні дані російському ГРУ - The Insider

Ексначальник генштабу Молдови «зливав» секретні дані російському ГРУ - The Insider

Розслідування
Укрінформ
Колишній начальник генштабу Молдови Ігор Горган регулярно доповідав своєму куратору в російській військовій розвідці ГРУ Олексію Макарову про політичну ситуацію в країні та про візити представників Міноборони України, які закуповували військову техніку і снаряди для ЗСУ.

Про це передає Укрінформ із посиланням на розслідування The Insider і молдовського видання «Маленькая страна».

Як зазначається, Горган був призначений начальником генштабу після перемоги на президентських виборах ставленика Москви Ігоря Додона у 2019 році. Він працював там до вересня 2021-го, коли нова президент Мая Санду відправила його у відставку. Напередодні масового висилання з Молдови російських дипломатів-шпигунів у липні 2023 року він влаштувався працювати в ООН.

Згідно з розслідуванням, контакти Горгана та Макарова стали особливо активними з квітня 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Конфіденційні зустрічі здебільшого проходили у кишинівських кафе або на риболовлі.

ГРУ особливо цікавило, яке озброєння закуповує Україна у сусідніх країнах, зокрема в Молдові. Наприклад, в листуванні йшлося про шість Міг-29, які перебувають у молдовських Маркулештах, та про прохання продати артилерійські снаряди.

Читайте також: У Німеччині до 3,5 року засудили ексофіцера за шпигунство на користь РФ

Також Горган надавав інформацію про маршрут потягів з пальним, які йдуть з території Молдови до України. Російський агент також наполягав на тому, що «треба швидше перекрити кордон із Румунією», через який до України йде багато військових вантажів.

При цьому зазначається, що чимало ставлеників Горгана залишилися в Міністерстві оборони Молдови. Один з них надав інформацію про те, як представники України вийшли на посадовців молдовського Міноборони, щоб знайти зв'язок із заводом радіоелектроніки у Кишиневі МЕЗОН, який колись випускав електроніку для потреб радянської армії. Українські представники були зацікавлені у ремонті та передачі технічної документації для тактичного комплексу Точка-У.

Як свідчить розслідування, є в Горгана однодумці та інформатори й серед молдовських чиновників на місцях. Так, один із них надіслав документ про те, що на військовому полігоні Бульбоака намічаються навчальні стрільби армії Молдови. Документ також був оперативно відправлений у штаб-квартиру ГРУ.

Коли саме Горган став російським агентом, точно невідомо. Джерело The Insider у військовій розвідці припустило, що, найімовірніше, активні контакти з ГРУ почалися в 2004 році, коли Горган служив у місії НАТО.

Серед колишніх російських кураторів Горгана, як встановили розслідувачі, був російський військовий аташе в Кишиневі Вадим Ухнальов. Наразі полковник Ухнальов обіймає посаду військового аташе в Казахстані, де «встановив активні контакти серед військового керівництва».

Після від'їзду Ухнальова Горгана курирував інший військовий аташе РФ - Ігор Довбня. У 2017 році Довбню вислали з Молдови за шпигунську діяльність. Тепер він очолює апарат російських військових аташе в Киргизстані і активно налагоджує контакти з колишніми офіцерами радянської армії, що проживають у Бішкеку, і ветеранськими організаціями.

З 2019 року «шефство» над Горганом перейшло до полковника Макарова, який служив у військовому аташаті російського посольства. Молдовські журналісти-розслідувачі не раз помічали генерала Горгана у російському посольстві в Кишиневі, була зафіксована і його конфіденційна зустріч з Макаровим.

Як повідомлялося, влітку 2023 року посла Росії в Кишиневі Олега Васнєцова викликали до МЗС Молдови після публікації розслідування про стеження за молдовською владою з даху російського посольства.

Фото з сайту The Insider

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-