У Польщі виник скандал через арешт військових за постріли у бік нелегалів на кордоні з Білоруссю

У Польщі виник скандал через арешт військових за постріли у бік нелегалів на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
У Польщі вибухнув скандал через арешт кількох військових, які здійснили попереджувальні постріли у напрямку великої групи нелегальних мігрантів на польсько-білоруському кордоні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про цей інцидент, який стався у березні, написав у середу ресурс Onet.pl, а прем'єр-міністр Дональд Туск у четвер наказав з'ясувати ситуацію і зробити "швидкі організаційні, юридичні і кадрові висновки”.

За інформацією Onet.pl, наприкінці березня троє військових відкрили попереджувальні постріли у напрямку великої групи мігрантів, до 50 осіб, які силою намагалися прорватися через кордон з території Білорусі. Спочатку військові стріляли у повітря, а коли це не принесло результату, то почали стріляти нелегалам під ноги, змусивши їх відступити. Трьох бійців затримала військова жандармерія за перевищення повноважень, двом із них прокуратура згодом висунула звинувачення.

За інформацією видання, випадки переслідування військових за попереджувальні постріли у бік нелегалів непоодинокі, однак вони не афішувалися.

“Я отримав доповідь від міністра національної оборони. Поведінка прокуратури та військової жандармерії щодо наших військових викликає у людей обґрунтоване занепокоєння та гнів. Очікую швидких організаційних, правових та кадрових висновків і рішень”, - написав у цьому зв'язку Туск у мережі X

Читайте також: Нелегали на кордоні Польщі і Білорусі поранили двох прикордонників

Міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камиш і його заступник Цезарій Томчик через це скасували заплановані на ранок четверга пресконференції. У соцмережі X Косіняк-Камиш написав, що арешт військових, які зробили попереджувальні постріли у бік нелегалів, які намагалися прорватися через кордон, “є неприйнятним”. Він додав, що буде дано оцінку діїям військової жандармерії. Міністр підкреслив, що закон має захищати військових, які стоять на сторожі безпеки країни.

Політики від опозиції вже заявили, що не залишать без уваги скандальну ситуацію. Вони мають намір у четвер прийти з депутатським контролем у цій справі до Міністерства національної оборони і Міністерства юстиції.

Як повідомлялося, уряд Польщі вирішив направити на кордон з Білоруссю додаткові сили після кількох інцидентів, під час яких нелегальні мігранти поранили військових і прикордонників. 

Щодня з Білорусі до Польщі намагаються нелегально потрапити кількасот осіб із країн Близького Сходу та Північної Африки.

Читайте також: Польща визначила буферну зону на кордоні з Білоруссю

Дональд Туск заявив про російський слід у міграційному тиску на польсько-білоруському кордоні: понад 90% людей, які нелегально перетинають кордон, мають російську візу.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами. Нещодавно ухвалено рішення про модернізацію цього загородження.

Крім того, Варшава до 2028 року у межах масштабної програми “Щит Схід” побудує на кордоні з Росією і Білоруссю укріплення, системи викриття й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам.

Фото: Twitter/MON

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-