Серед новообраних членів Радбезу ООН найбільше голосів отримала Данія - Кислиця

Серед новообраних членів Радбезу ООН найбільше голосів отримала Данія - Кислиця

Ексклюзив
Укрінформ
За Данію, яка представлятиме в Радбезі ООН групу західноєвропейських країн, Генеральна Асамблея віддала 184 голоси – найбільший результат з-поміж усіх новообраних пʼяти членів.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив постпред України при ООН Сергій Кислиця.

У четвер відбулися вибори до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2024-2025 років, нагадав постпред. У виборах взяли участь 190 країн, необхідний мінімум голосів для обрання – 126.

За результатами одного раунду голосувань до Радбезу обрано Грецію (182 голоси), Данію (184), Пакистан (182), Панаму (183) та Сомалі (179).

«Щодо складу нових членів жодного сюрпризу бути не могло, оскільки список країн, які мають бути обрані до Радбезу, відомий давно, - зазначив Кислиця. - У цьому контексті важливо не те, кого обрали, а з яким результатом».

За словами постпреда, на це завжди зважають у дипломатичних колах як на «індикатор підтримки широким загалом Генасамблеї тієї чи іншої країни».

Читайте також: Радбез ООН відхилив російський проєкт резолюції про нерозповсюдження зброї в космосі

Він пояснив, що більшість країн в ООН представляють Африку, Азію та Латинську Америку - вони входять до так званої «Групи 77», яка на сьогодні налічує 134 члени й до якої окремо долучений Китай. Незважаючи на такі розклади, найбільше голосів отримала західноєвропейська держава, яка не входить до «Групи 77», наголосив Кислиця.

«Данія послідовно стоїть на позиції захисту Статуту ООН, зокрема, у контексті російської агресії проти України, - додав він. - Ця держава бере активну участь у діяльності ООН із широкого кола питань порядку денного, не лише щодо безпеки, а й розвитку, доступу країн глобального півдня до фінансування».

Україна не очікує принципових змін у позиції Ради Безпеки, «баланс залишається приблизно такий самий», - зауважив Кислиця.

Коментуючи очікуване головування в Генасамблеї з вересня 2024 по вересень 2025 року експремʼєра Камеруну Філемона Яна, постпред наголосив:

«Важливо, аби голова ГА дотримувався Статуту ООН та правил процедури, які нас захищають - на відміну від Ради Безпеки ООН, де діє інститут постійних членів, і одне з місць (колишнього Радянського Союзу) займає Росія».

Читайте також: Радбез ООН засудив напади на гуманітарних працівників та персонал організації

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна асамблея ООН обрала п'ять нових непостійних членів Ради Безпеки на період з 2025 по 2026 рік.

Сомалі замінить Мозамбік від групи африканських країн. Пакистан замість Японії представлятиме азійсько-тихоокеанську групу. Панама - Латинську Америку та Карибський басейн замість Еквадору. Від західноєвропейської групи до РБ долучаються Данія та Греція замість Мальти і Швейцарії.

У четвер також заплановано вибори голови 79-ї сесії Генасамблеї. На цю посаду претендує колишній прем'єр-міністр Камеруну Філемон Ян.

До складу Ради Безпеки входять 15 країн. П'ять із них - США, Велика Британія, Франція, Китай та СРСР, місце якого займає Росія, ­- є постійними членами. 10 непостійних членів обираються Генеральною Асамблеєю на два роки від груп країн, що визначаються за географічним принципом.

Таким чином, склад непостійних членів Радбезу з 1 січня 2025 року буде такий:

Алжир, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Гаяна, Панама, Південна Корея, Пакистан, Словенія, Данія, Греція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-