Китай запам’ятав, як імперська Росія відбирала в нього Маньчжурію - Клімкін

Китай запам’ятав, як імперська Росія відбирала в нього Маньчжурію - Клімкін

Укрінформ
Китай використовуватиме російського диктатора Путіна для балансу у війні із західним світом, але імперська Росія їм не потрібна – Пекін на три тисячі років запам’ятав, як вона відбирала в них Маньчжурію.

Про це сказав колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Вони бачать нашу війну як війну між незахідним і західним світом. Вони здатні зрозуміти, що ця історія не про розширення НАТО. Вони ж не дурні», – пояснив він.

Відтак, за його словами, Путін потрібен китайцям як засіб балансу із Заходом.

Ексміністр наголосив, що Пекін прекрасно розуміє, що імперська Росія йому не потрібна, адже раніше вона відбирала в них територію.

«Ми всі прекрасно пам’ятаємо, хто відбирав шматки Маньчжурії. І китайці це, я вас запевнюю, запам’ятали на три тисячі років, якщо не на пʼять. Ніяких особливих симпатій там немає, але використовувати будуть і в якийсь момент будуть діяти», – зауважив дипломат.

Клімкін додав, що Китай не буде присутній на Глобальному саміті миру у Швейцарії саме через те, що він використовує Путіна і завжди залишатиметься прокитайським – «тут нема чогось визначеного антиукраїнського».

«Вони так розуміють свою політику, і поки вони вважатимуть, що Росія їм потрібна як засіб у балансі із Заходом, американцями, вони будуть тримати за ворот», – підкреслив колишній очільник МЗС.

Читайте також: Україна та Китай провели політичні консультації

Як повідомлялося, міністр закордонних справ КНР Ван Ї 4 червня заявив, що понад 20 країн підтримали бачення Пекіна щодо врегулювання російсько-української війни.

Китай не братиме участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, оскільки він не відповідає очікуванням країни, які передбачають участь у заході і Росії, і України.

Президент Володимир Зеленський зауважив, що Китай також працює над тим, щоб країни не приїжджали на саміт.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії. Президент Володимир Зеленський заявив, що вже 90 країн підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-