У Росії визнали екстремістською організацією неіснуючий «Антиросійський сепаратистський рух»

У Росії визнали екстремістською організацією неіснуючий «Антиросійський сепаратистський рух»

Укрінформ
Верховний суд Росії на вимогу Мін'юсту країни визнав екстремістською організацією «Антиросійський сепаратистський рух» та «його структурні підрозділи». При цьому руху з такою назвою в реальності не існує.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона.

Раніше у квітні, російський Мін'юст описував «Антиросійський сепаратистський рух» як «міжнародний громадський рух щодо руйнування багатонаціональної єдності та територіальної цілісності Росії».

П’ятничне засідання Верховного суду, на якому було прийняте зазначене рішення, відбулося у закритому режимі. Як і в попередніх випадках заборони неіснуючих організацій, наприклад «міжнародного руху ЛГБТ», журналістів пустили лише на оголошення рішення.

Правозахисний російський інформаційно-аналітичний центр «Сова», який вивчає застосування екстремістського законодавства в РФ, припускає, що «заборона якоїсь неіснуючої організації дозволить притягати до кримінальної відповідальності широке коло різних активістів і звичайних громадян у різних регіонах Росії». Відповідно тепер будь-які «дискусії про статус тієї чи іншої території та навіть про розширення її прав, у тому числі культурних, у складі Росії» загрожуватимуть переслідуванням.

Читайте також: У Росії показуватимуть лише фільми з «традиційними» цінностями

Як повідомлялося, раніше російські суди вже забороняли субкультури та групи людей, які не мають єдиного об'єднання, чіткої структури чи політичної ідеології. Наприклад, «колумбайни», або шутинги у школах, визнавали «терористичною організацією», АУЄ, або «Арештантское уголовное единство», — «екстремістською організацією». Наприкінці листопада 2023 року Верховний суд РФ за позовом Мін'юсту визнав «екстремістським» неіснуючий «міжнародний рух ЛГБТ».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-