У Москві суд заарештував французького експерта по Росії Лорана Вінатьє

У Москві суд заарештував французького експерта по Росії Лорана Вінатьє

Укрінформ
Замоскворецький суд Москви заарештував раніше затриманого французького політолога Лорана Вінатьє та відправив його в СІЗО до 5 серпня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Вінатьє звинувачують у тому, що він збирав дані про Росію, в тому числі про її армію, не зареєструвавшись як так званий «іноземний агент».

Вінатьє визнав свою провину, заявивши, що не має наміру перешкоджати слідству. Він сказав, що не знав, що для своєї роботи мав сам подбати про своє включення до реєстру «іноагентів». Дані, які вивчав Вінатьє, не належали до секретних.

47-річного політолога Лорана Вінатьє затримали в Москві 6 червня. Він є співробітником швейцарської НУО "Центр гуманітарного діалогу", що базується в Женеві. Вінатьє спеціалізується на Росії, Чечні, Кавказі та Центральній Азії. Раніше він також працював з НАТО та Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Слідчий комітет РФ стверджує, що затриманий мав подати документи на включення самого себе до реєстру "іноагентів", проте не зробив цього і при цьому "здійснював цілеспрямований збір відомостей у галузі військової та військово-технічної діяльності РФ", що за російськими законами вважається злочином, хоч і менш серйозним, ніж шпигунство. Вінатьє може загрожувати до п'яти років позбавлення волі.

Читайте також: У російському полоні вже понад пів року перебуває журналістка з Мелітополя - НСЖУ

Президент Франції Еммануель Макрон, говорячи про затримання свого співгромадянина, заявив, що він у жодному разі не працював на французькі спецслужби чи інші французькі організації.

Радіо Свобода зазначає, що справа Вінатьє – другий у Росії випадок затримання людини через те, що вона сама не донесла Мін'юсту РФ на себе як "іноземного агента".

Як повідомлялося першою затриманою за зазначеним звинуваченням стала редакторка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашову. Вона була заарештована восени минулого року і відтоді перебуває у СІЗО у Казані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-