На польсько-білоруському кордоні зростає напруженість через прибуття нових мігрантів

На польсько-білоруському кордоні зростає напруженість через прибуття нових мігрантів

Укрінформ
На кордоні Білорусі та Польщі зростає напруга на тлі збільшення кількості мігрантів, які намагаються потрапити на територію ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Як зазначається, Польща та ЄС звинуватили Білорусь та РФ у тому, що з 2021 року ці дві країни намагаються поширювати хаос, виштовхуючи мігрантів через кордон. Водночас у Мінську та Москві заперечили усі звинувачення.

За даними уряду Польщі, останнім часом кількість людей, які прибувають до кордону, зростає. Унаслідок дій мігрантів 28 травня помер прикордонник, який отримав травми під час сутичок з ними.

У зв'язку з цим уряд прем'єр-міністра Дональда Туска хоче створити спеціальну зону на кордоні, аби обмежити дії мігрантів.

«Цей кордон, на жаль, не є безпечним. Мета цієї зони полягає в тому, щоб ніхто не зазнавав подібних нападів, яких зазнають польські солдати», — сказав Reuters заступник міністра оборони Павел Залевський.

Згідно з чинними домовленостями, мігранти можуть подати заяву на отримання притулку в Польщі, яка є членом ЄС, коли вони перебувають на польській землі.

Заборонена зона, коли її запровадять, ще більше ускладнить життя мігрантів, сказала Агата Ключевська, яка керує місцевою групою підтримки мігрантів.

За її словами, будь-яке повернення до більших обмежувальних заходів може залишити ще більше людей на білоруському боці та змусити таких волонтерів, як вона повернутися до тих днів, коли їм доводилося таємно допомагати мігрантам.

Як повідомлялося, уряд Польщівирішив направити на кордон з Білоруссю додаткові сили після кількох інцидентів, під час яких нелегальні мігранти поранили військових і прикордонників.

Щодня з Білорусі до Польщі намагаються нелегально потрапити кількасот осіб із країн Близького Сходу та Північної Африки.

Дональд Туск заявив про російський слід у міграційному тиску на польсько-білоруському кордоні: понад 90% людей, які нелегально перетинають кордон, мають російську візу.

Читайте також: У Польщі засідання Радбезу проведуть неподалік кордону із Білоруссю

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами. Нещодавно ухвалено рішення про модернізацію цього загородження.

Крім того, Варшава до 2028 року у межах масштабної програми “Щит Схід” побудує на кордоні з Росією і Білоруссю укріплення, системи виявлення й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-