У Польщі на виборах до Європарламенту партія Туска незначно випередила політсилу Качинського

У Польщі на виборах до Європарламенту партія Туска незначно випередила політсилу Качинського

Укрінформ
На виборах до Європарламенту в Польщі Громадянська коаліція (KO) Дональда Туска на неповний відсоток випередила "Право і Справедливість" (PiS) Ярослава Качинського.

Згідно з офіційними результатами виборів, за KO свої голоси віддали 37,06% виборців, а за PiS - 36,16%, передає кореспондент Укрінформу.

Решта політсил набрали значно менше голосів підтримки. Тим не менше, націоналістична "Конфедерація" отримала рекордно високу підтримку у 12,08% голосів. Натомість коаліція "Третій шлях" (Польська селянська партія і "Польща 2050") й "Лівиця" отримали відносно невисоку кількість голосів підтримки - відповідно 6,91%, і 6,3%.

Відтак, попередньо обидві лідируючі партії здобувають або однакову кількість мандатів до Європарламенту – по 20, або партія Туска матиме на один мандат більше. Натомість націоналістична "Конфедерація", ймовірно, матиме шість мандатів в Європарламенті, коаліція "Третій шлях" і "Лівиця" – по три.

На даний момент тривають підрахунки, хто з кандидатів здобув мандати до ЄП.

У порівнянні з нинішнім представництвом Польщі в Європарламенті, партія Качинського, ймовірно, втратить сім мандатів, політсила Туска – теж втратить один або два мандати. Ліві сили матимуть таке ж представництво – три депутати. Натомість, націоналістична “Конфедерація” матиме у майбутньому складі ЄП аж шість мандатів, не маючи у чинному жодного. Депутатський мандат від цієї політсили здобув, зокрема, Гжегож Браун, який декілька днів тому самовільно зняв український прапор з кургану Костюшка у Кракові.

Лідер KO, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск після оприлюднення результатів екзит-полу в неділю ввечері заявив, що його партія 10 років чекала на цю перемогу, відтак це є приводом до радощів. Він звернув увагу, що серед схожих демократичних партій в ЄС Громадянська коаліція здобула найвищу підтримку. Відтак, за його словами, Польща стає лідером ЄС.

Читайте також: Партія Орбана значно втратила підтримку угорців на виборах до Європарламенту

Cвоєю чергою лідер PiS Ярослав Качинський підкреслив, що результати цих виборів “відкривають дорогу” його партії до майбутніх перемог у наступних президентських та парламентських виборах. Натомість, лідери націоналістичної “Конфедерації” підкреслили, що ці результати є найбільшою перемогою в історії. Відтак, це показало, що польські виборці хочуть бачити у політиків більше ідеалізму і безкомпромісності.

Явка на виборах до Європарламенту в Польщі склала 40,65%, що на 5% менше, ніж в 2019 році.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-