Партія Орбана значно втратила підтримку угорців на виборах до Європарламенту

Партія Орбана значно втратила підтримку угорців на виборах до Європарламенту

Укрінформ
Націоналістична партія прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана отримала більшість голосів на недільних виборах до Європейського парламенту, але різко втратила свою підтримку за останні 5 років. Натомість зросла кількість прихильників опозиційної партії Петера Мадяра.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Партія Орбана «Фідес» отримала 44% голосів, та претендує на 11 мандатів із 21 місця Угорщини в Європарламенті. Хоча «Фідес» отримала більшість голосів, її рейтинг різко знизився порівняно з 52% підтримки на виборах до Європарламенту 2019 року.

Проте, виступаючи перед прихильниками на заході в неділю, Орбан заявив про перемогу над своїми опонентами.

«Фідес» домінує в угорській політиці з 2010 року, однак багато хто незадоволений її керівництвом країною. Глибока економічна криза і нещодавні скандали за участю політиків «Фідес» похитнули популярність партії, яка пишається тим, що відстоює сімейні цінності і християнський консерватизм, пише видання.

Ці фактори призвели до появи одного з найбільш суперників Орбана - Петера Мадяра, який пішов з партії Орбана в лютому і створив найсильнішу опозиційну партію Угорщини «Повага і свобода» (TISZA). Вона набрала 30% голосів у неділю і претендує на 7 мандатів у Європарламенті.

Мадяр заявив, що результат його партії на виборах знаменує «кінець епохи». «Сьогодні в Угорщині почалося майбутнє», - сказав політик.

Мадяр планує використати вибори до ЄП для того, щоб кинути виклик Орбану і перемогти його на наступних загальнонаціональних виборах у 2026 році.

Попередні результати показали, що понад 57% виборців взяли участь у голосуванні, що є рекордом для участі у виборах в ЄС в Угорщині. Угорщина має переобратися на піврічне головування в ЄС на ротаційній основі в липні.

Читайте також: Партія Фіцо програла на виборах до Європарламенту

Як повідомляв Укрінформ, 6-9 червня громадяни держав ЄС мали обрати 720 депутатів Європарламенту. Кожна з 27 країн делегує пропорційну до населення кількість депутатів: від шести (Мальта, Кіпр, Люксембург) до 96 (Німеччина).

Напередодні виборів до Європейського парламенту в столиці Угорщини відбувся мітинг прихильників Петера Мадяра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-